07:26 / 08.07.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Novi toplinski val: temperature i do 40 stupnjeva

Toplinski val

Toplinski val

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL / Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Hrvatsku je zahvatio novi toplinski val. Temperature će danas biti ekstremno visoke, u nekim krajevima mogu dosegnuti i 40 stupnjeva. Izdana su upozorenja. Najtoplije će biti na kninskom području, na istoku zemlje te u središnjoj Hrvatskoj. 

Vruće je i u Zagrebu. Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Tamara Marković, termometar na Zrinjevcu u hladu pokazuje 34 stupnja. Na snazi je najviši stupanj upozorenja i od DHMZ-a, ali i od Ravnateljstva civilne zaštite na ovaj toplinski val.


Toplinski val i visoke vrućine posebno su opasne za sve najosjetljivije skupine, a to su mala djeca, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima i oni koji na ovim temperaturama moraju raditi na otvorenom. Preporuke su: rashlađivati se, piti dovoljno tekućine, držati se hlada i, ako je ikako moguće, izbjegavati izlazak na sunce u doba dana kad je temperatura najviša.


Večeras Zagreb očekuje i topla noć, ali dobre vijesti stižu za sutra, kad bi temperature trebale biti niže, iako će i dalje biti vruće.

Evo što su nam rekli građani o tome kako se snalaze na ovim vrućinama:

Vremenska prognoza

U 6 sati temperatura zraka u unutrašnjosti bila je ponegdje, osobito u gorskim krajevima, 14 - 15 stupnjeva, tako da je jutro ipak bilo ugodno. U većem dijelu unutrašnjosti, temperatura je bila između 18 i 22 stupnja, bilo je sunčano, gotovo vedro. Tijekom dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme s povremenim malim i umjerenim naoblakama te povremeno umjerenim jugoistočnim i jugozapadnim vjetrom, a temperatura zraka bit će najvjerojatnije između 33 i 39 Celzijevih stupnjeva, rekla je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.


Na Jadranu je vedro, bez oblaka, temperatura je, osobito u Dalmaciji, već iznad 25 stupnjeva. Očekuje nas pretežno sunčano vrijeme, malo više oblaka može biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a temperatura zraka uglavnom će se kretati između 34 i 36 stupnjeva, dodala je Plačko-Vršnak.

Savjeti HAK-a

HAK zbog upozorenja od toplinskog vala savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu maksimum.


- Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno se koristiti rashladnim uređajem u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše, odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć, ističe HAK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!