08:01 / 27.06.2019.

Autor: P.F./HRT

Vrhunac toplinskog vala, između 13 i 14 sati rekord potrošnje struje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Najviša dnevna temperatura očekuje se uglavnom od 32 do 36 stupnjeva Celzijusovih, ponegdje u Dalmaciji te središnjim predjelima i viša.
Vrhunac je toplinskoga vala. Velike vrućine zahvatile su cijelu zemlju. Crveni alarm zbog vrućina je danas na snazi za splitsko i dubrovačko područje, u središnjoj Hrvatskoj narančasti. 

Iznimno visoke temperature, vrlo rijetko zabilježene već u lipnju: primjerice u Kninu je zabilježeno 37°C, u Rijeci, Pazinu i Metkoviću 36°C, a u Zagrebu i Splitu 35°C. Osjećaj vrućine bez daška vjetra gotovo je nepodnošljiv.

Među preporukama liječnika je i izbjegavanje boravka na otvorenom između 10 i 17 sati.  No neki se toga nisu pridržavali. Morali su raditi, pogotovo u poljoprivrednim krajevima jer primjerice sušenje sijena ne mogu obaviti po kiši nego po jakom suncu.

Dugotrajan boravak na otvorenom može izazvati iscrpljenost ili toplinski udar.
Liječnici preporučuju da svi koji ipak moraju biti na otvorenom nose laganu odjeću i pokrivalo za glavu te piju dovoljno tekućine.

Klima uređaji danas su radili puno parom. Potrošnja je velika. Između 13 i 14 sati oboren je ovogodišnji rekord potrošnje i novi iznosi 2960 MWh po satu. Povijesni ljetni rekord potrošnje je 3079 MWh po satu postignut 2017. godine i ovaj današnji je 4 do 5% manji.


Pogledajte i kako se vrućina podnosila u Splitu, je li hitna služba imala više posla.


Kasno poslijepodne i u noći na petak u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, bit će izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra.

- Četvrtak: Vrhunac vrućine, temperatura iznad 35°C

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u 8 sati 30°C izmjereno je na splitskom aerodromu, a 29°C u Splitu, Dubrovniku, Hvaru, Rijeci, Senju, Šibeniku, na Mljetu, pulskom aerodromu. 
   
Toplinski val zahvatio Hrvatsku, prilagodimo se!
Velike vrućine zahvatile su cijelu Europu. Val toplog zraka iz Afrike preplavio je kontinentalni dio, od Španjolske do Švicarske. U francuskoj regiji Essonne zatvoreno je 50 škola, a u Parizu i Lyonu, zbog kombinacije smoga i vrućine, smiju prometovati samo vozila koja manje onečišćuju zrak. Na sjeveru Španjolske temperature bi ovih dana mogle prijeći čak 40°C. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!