Osijek se priprema za vrh vodenog vala

12.08.2023.

Zadnja izmjena 19:43

Autor: HRT

Nakon što je Drava uzrokovala velike probleme u gornjem toku u Podravini, vrhunac vodenog vala stigao je u Slavoniju i prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju. 

Vrhunac vodenog vala prošao je kroz Donji Miholjac gdje vodostaj Drave opada, ali je i dalje na snazi izvanredno stanje. Za porast vodostaja sada se pripremaju nizvodno, a u Osijeku se vrhunac očekuje sutra. 

Stanovnici karašičkog vikend-naselja ne boje se Drave jer je nasip na vrijeme zatvoren i dodatno osiguran box-barijerama.

I Osječani znaju da rijeku valja poštovati i njezinoj se ćudi prilagoditi. Ipak, visok vodostaj Drave ne zabrinjava ih.

Zahvaljujući ciljanim intervencijama uz dravski nasip vodeni bi val kroz Osječko-baranjsku županiju trebao proći bez većih problema.

Među brojnim pripadnicima javnih službi, posljednjih osam dana u stanju visoke pripravnosti su i vatrogasci osječko-baranjske županije.

Vrhunac vodenog vala očekuje se u Osijeku sutra. Nadležne službe ne očekuju veće probleme, a sljedećeg bi se tjedna višak vode iz dravskoga korita nesmetano trebao preliti u Dunav kod Aljmaša.

U središnjem Dnevniku HTV-a novinar Hrvoje Šimunović izvijestio je o najnovijim informacijama u vodostaju Drave i vodenom valu koji prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju.

- U popodnevnim satima vrh vodenog vala prošao je pored Belišća, a tamo je trenutačno, odnosno prema zadnjim dostupnim informacijama, Drava na 586 cm. Ovdje u Osijeku vodostaj je trenutačno dosegnuo visinu od 404 cm, a tragom toga recimo i da su brojni Osječani odlučili promotriti ovaj fascinantan prizor, ovako nabujale rijeke. Neki od njih već sada dolaze i na lijevu i na desnu dravsku obalu. Podsjetimo Drava se i prelila na lijevu dravsku obalu, stoga tamo baš i nije najsigurnije zakretati, rekao je.

Razgovarao je o porastu vodostaja Drave s Matom Lukićem, načelnikom Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

- Na slivu rijeke Drave sve općine i gradovi su u visokom stupnju pripravnosti, To znači da u svakom trenutku mogu očekivati poziv da snage trebaju intervenirati. Upravo to se i događa od kada je val ušao u Osječko-baranjsku županiju. Od četvrtka smo imali nekoliko intervencija, u četvrtak poslijepodnevnim satima na području grada Donjeg Miholjca gdje smo podigli oko 100 pripadnika civilne zaštite Osječko-baranjske županije i intervenirali jer je došlo do prociđivanja nasipa pa smo intervenirali vrećama i ojačavali nasip, istaknuo je Lukić.

- Isto tako i danas su dva navrata i u prijepodnevnim satima i nešto prije sat vremena podigli smo dodatne snage i grada Osijeka i iz Baranje i poslali ih na područje Karašice u Valpovačku Satnicu gdje je voda došla ravno sa nasipom i tamo nastojimo podići nasip na još viši nivo, dodao je.

Ranije:

 Iz Osijeka se zpodnevnik a Dnevnik HRT-a javio Igor Rotim. Rekao je da raste vodostaj Drave u Belišću. Dodao je da razloga za veliku zabrinutost nema. 

- Stanje je ozbiljno jer je riječ o velikoj količini vode, nasipi su pod pritiskom, ali nekih točaka gdje bi voda mogla napraviti neku veću štetu za sada nema, rekao je Rotim. 

Kazao je da su u naselju Karašica kod Osijeka pojačane boks barijere koje su duge 750 metara. 

- Pojačali su se zečji nasipi na točkama gdje je silina vode najveća, ali i ondje se očekuje da bi se voda mogla povećati za nekih pola metra. Što je još uvijek branjeno područje, ali preventivno cesta koja vodi u vikend-naselje Karašica je zatvorena, istaknuo je. 

Što se tiče grada Osijeka, rekao je da su im iz Hrvatskih voda potvrdili da prevelike opasnosti nema. 

U Virovitičko-podravskoj županiji situacija pod kontrolom

O štetama i o poplavama govorio je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.


Andrović je rekao da se može sa sigurnošću reći da je situacija u županiji pod kontrolom. 


- Najveći vodeni val, možemo reći u povijesti, rijeke Drave je prošao kroz Virovitičko-podravsku županiju. On je sada u Osječko-baranjskoj županiji  i drago mi je da se kolege uspješno bore  s najvećim vodenim valom, rekao je. 


Dodao je da u Virovitičko-podravskoj županiji vodostaj rijeke Drave pada. 


- Drava je u znatnom opadanju, voda se povlači i možemo reći da smo uspješno savladali vodeni val, istaknuo je. 


Kazao je da je ove godine vodostaj rijeke Drave kod Terzinog Polja bio čak 30-ak centimetara veći nego 2014. godine.


Istaknuo da je u razgovoru s Hrvatskim vodama traže model da se u Novom Gradecu napravi trajni nasip kako ne bi bilo problema kao što je bilo 2014. i ove godine. 


Kazao je da je na terenu bilo više od stotinjak vatrogasaca i rekao je da je sveukupno na području Virovitičko-podravske županije utrošeno 65 000 vreća pijeska 2100 metara zečjih nasipa. 


- Nije bilo potreba za evakuacijom, nije bilo potreba, ali bili smo spremni i za to, rekao je Andrović. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!