Vrhunska tehnologija: Pacijenti žele pomoć robota pri operaciji

24.05.2019.

06:38

Autor: P.F./HRT

default error photo
Operacija robotskim sustavom za pacijente znači manje komplikacija, brži oporavak, manju postoperativnu bol i u konačnici pacijenti brže odlaze kući iz bolnice.
Najnoviji robotski sustav, dizajniran kako bi povećao preciznost, osjet i kontrolu kirurga tako da može operirati u malom operativnom polju, predstavljen je u četvrtak u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Ovim robotskim sustavom prvi je put kirurgu omogućena kontrola očima kamere kojom se koristi tijekom operativnog zahvata. 

Robotski sustav vrijedan 15 milijuna kuna nabavljen je uz pomoć nepovratnih sredstava iz europskih fondova. Liječnici su dodatno educirani i kirurškima pomažu još brže i preciznije robotske ruke.

O tome su u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska govorili prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i dr. sc. Nikola Knežević, dr. med., specijalist urolog, pročelnik Zavoda za endourologiju.

Robot radi već dva tjedna i na njemu se operiraju hrvatski pacijenti. Liječnici su napravili već pet invazivnih zahvata.

- Robotski sustav daje u liječenju bolesnika niz prednosti. Kirurzi su precizniji kad izvode zahvat. Možemo raditi zahvat u malom operativnom polju, imamo povećanje operacionog polja i manji gubitak krvi tijekom operativnog zahvata, brže se završava operativni zahvat. To za pacijente znači manje komplikacija, brži oporavak, manju postoperativnu bol i u konačnici pacijenti brže odlaze kući iz bolnice. Dosad smo radili zahvat na bubregu i nadbubrežnoj žlijezdi, pacijenti su već otpušteni kući. Zahvati su prošli dobro i pokazali smo da robot doista nosi jednu dodatnu vrijednost u našim operativnih zahvatima, rekao je Kaštelan.

Edukacija na robotskom sustavu imala je dva dijela. Prvi dio je bio u Milanu, vježbali smo intenzivno, in vivo (uživo) na životinjama. Drugi dio edukacije bio je u našoj klinici kad je instaliran robotski sustav. Imali smo trening, uvježbavali pokrete i u suradnji s njemačkim liječnicima koji su stigli te s njima izveli prve operacije u Hrvatskoj. Trening je trajao 20-ak dana, ali intenzivni od ujutro do kasno navečer, po 12 sati i više dnevno, objasnio je Knežević.

- Ovo je nova tehnologija koja je stigla u Hrvatsku, koja otvara jedno novo poglavlje za sve kirurške struke u RH, koju doista moramo savladati, i robota i stroj, vrlo je bitno osoblje koje opslužuje stroj, medicinske sestre i liječnici, operateri. Ovo je vrijednost više i za naše pacijente i za našu struku, rekao je Kaštelan.

U odnosu na svijet i Europu po tehnologiji kasnimo 10-15 godina.

- Trudili smo se da ovaj robotski sustav stigne u Hrvatsku, u našu ustanovu. Dugo smo ga sanjali i sad će pacijenti moći koristiti dobrobiti ovakvog sustava. U nekim stvarima prednjačimo, primjerice transplantaciji organa, gdje smo europski i svjetski vrh. Već smo bili gosti u vašoj emisiji prof. Jerebić i docent Chudy i ja, gdje ste vidjeli da razvijamo hrvatski proizvod Robotron koji se koristi u neurokirurškim zahvatima. Idemo okupiti hrvatsko pamet i znanje na jednom mjestu i biti ukorak sa svijetom, istaknuo je Kaštelan.

Idući tjedan na robotskom sustavu već će kolega ginekolog raditi jedan zahvat. Kad upoznamo robotski sustav, uvodit ćemo ga i u druga područja, dodao je.

Dolazili su dosad pacijenti i govorili, želimo operaciju robotom, išli su u inozemstvo gdje operacije koštaju 10 do 20 tisuća eura. Nije im mogla biti ponuđena takvu operacija gdje ih iskusni liječnici operiraju uz modernu tehnologiju, a sad je to dostupno u Hrvatskoj, rečeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!