Vrijedna donacija: Novi uređaji za palčiće u KBC-u Osijek

24.05.2021.

12:35

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Palčići za Hrvatsku

Palčići za Hrvatsku

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon Zagreba, Splita i Rijeke, Klub roditelja nedonoščadi Palčići i udruga ''Dinamo - to smo mi'', u sklopu projekta Palčići za Hrvatsku, donijeli su vrijednu donaciju i Kliničkom bolničkom centru Osijek. 

Riječ je o donaciji vrijednoj oko 457 tisuća kuna. Donirani su intenzivni inkubator, uređaj za neinvanzivnu ventilaciju, sustav za reanimaciju novorođenčadi te uređaj za mjerenje bilrubina preko kože.

- Oni dominantno svi imaju problema s disanjem, ovaj put dobivamo dva uređaja koji omogućuju da oni spontano dišu koliko mogu, a ostalo napravi taj uređaj, rekla je Mirna Sipl, voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Osijek.

- Vrijednost tih uređaja u kunama jest tolika, ali njihova vrijednost je neprocjenjiva, jer svaki od tih uređaja zaista život znači, dodala je Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići".

Zahvalivši se na donaciji, pomoćnik ravnatelja osječkog KBC-a Domagoj Drenjačević ocijenio je kako se radi o vrhunskim medicinskim uređajima koji će podići razinu zdravstvene zaštite za najmlađe pacijente i omogućiti kvalitetnije liječenje.

Akcija je krenula nakon prošlogodišnjeg potresa u Zagrebu kada je pokrenuta akcija ''Vratimo palčiće u Petrovu" gdje je prikupljeno više od 5 milijuna kuna. Nakon toga pokrenuta je akcija ''Palčići za Hrvatsku" kako bi se opremila sva rodilišta u Hrvatskoj.

Nakon osječkog, bit će opremljeno više od 20 rodilišta koji su poslali svoje potrebe udruzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!