"Vrijeme za razum, odgovornost i dijalog"

12:54 / 04.12.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/J.L.

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita

Foto: HTV / HRT

Predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za novinare u središtu Zagreba govorio je o sukobu predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Pozvao je premijera i predsjednika države na civilizirani dijalog, smirivanje tenzija i traženje rješenja za ključna pitanja izlaska iz zdravstvene krize koja je pogodila cijeli svijet.Ivica Puljak ocijenio je da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović u "otvorenom ratu" koji prijeti da preraste u vrlo ozbiljnu političku i društvenu krizu.

- Nalazimo se u svjetskoj pandemijskoj krizi, a u Hrvatskoj se čuju poruke da će se vojsku slati na policiju. Retorika je takva kao da će se na cesti sučeliti dvije ulične bande, pobuđuju se najlošije tenzije u društvu koje prijete eskalacijom, kazao je na konferenciji za novinare na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Poručio je da nije vrijeme za "huškanja", nego otvaranje dijaloga i iskazivanje odgovornosti dviju najodgovornijih osoba u državi. Pozvao je Plenkovića i Milanovića da ispred medija u kulturnom sučeljavanju potraže izlaz iz krize i pokažu svoju važnost, bez strasti i podbadanja.

Smatrajući da sukob ima potencijal ozbiljnog narušavanja dosegnutih demokratskih standarda, poručio je da je vrijeme za razum, odgovornost i dijalog.

- Pozivam ih da pokažu svoju važnost i u civiliziranom, kulturnom dijalogu, bez strasnih podbadanja, pokažu izlaz iz ove krize jer u protivnom se može dogoditi da nam cijelo društvo upadne u ozbiljnu političku i društvenu krizu, rekao je. 

Iako im se zahtjevi uvelike poklapaju s traženjima mostovaca koji su počeli prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda, Puljak nije otvoreno podržao tu inicijativu.

Na novinarsko pitanje podupire li Mostov referendum, nije izričito odgovorio. Rekao je samo da je vrijeme za smirivanje tenzija i pokušaj pronalaženja konsenzusa o COVID potvrdama.

- Borimo se protiv panedmije i bolesti, a ne jedni s drugima. Pozivam još jednom da se tenzije smire i da se krene u smjeru zajedništva, istaknuo je.

Potpredsjednik Centra Marin Račić smatra da su izmišljene nove podjele koje građane ne dijele više samo na lijeve i desne, nego i na one koji su za epidemiološke mjere i one koji su protiv njih.

- Ukopani su u rovove, dvije strane ne pričaju jedna s drugom. U tako zapaljivoj situaciji, s tako visokim tenzijama, dovoljna je jedna usijana glava da u krivom trenutku izazove katastrofu koja će se svima biti na štetu, ocijenio je te dodao da se "dva čelna čovjeka države doskočicama kroz medije igraju javnim mnijenjem i potpiruju tenzije umjesto da ih smanjuju".

Kao jednu od metoda za smirivanje tenzija predložio je da o epidemiološkim mjerama umjesto nacionalnog Stožera odlučuje Sabor.

- Imamo Stožer koji radi za HDZ-ove dnevnopolitičke potrebe, ustvrdio je Račić i istaknuo da treba uključiti struku, uvesti stožer nacionalnog jedinstva, te u odlučivanje uključiti cijeli Sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!