13:22 / 20.11.2019.

Autor: HRT

Vrlički bankar zbog pronevjere u istražnom zatvoru

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osumnjičeni bankar prije osam dana iz OTP banke u Vrlici uzeo je malo više od 11 milijuna kuna, nakon čega mu se izgubio svaki trag.
Zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je zatvor 59-godišnjem bankaru iz Vrlike Srđanu Djakoviću koji je kazneno prijavljen za pronevjeru, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Djakovića je splitska policija, kojoj se predao u utorak ujutro, nakon završenog kriminalističkog istraživanja predala pritvorskom nadzorniku, a zatim je ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni bankar prije osam dana iz OTP banke u Vrlici uzeo je malo više od 11 milijuna kuna, nakon čega mu se izgubio svaki trag. Rješenjem o istrazi tužiteljstvo ga tereti da je 7. studenoga naručio gotovinu i dan poslije "osobno primio veći iznos novca", od kojeg je veći dio, kao i novac koji je bio u trezoru, "uzeo i odnio neovlašteno ga zadržavši za sebe".

U tužiteljstvu smatraju da je dio novca predao trima osobama i istog dana s ostatkom otuđenog novca pobjegao u BiH. Kako je dio novca u međuvremenu pronađen, procjenjuje se da je banka oštećena za 8,9 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je nakon Djakovićeva ispitivanja od suca istrage Županijskog suda u Splitu zatražilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će pobjeći i time onemogućiti nesmetano vođenje kaznenog postupka, ali i da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.

- Sudac istrage Županijskog suda u Splitu djelomično je prihvatio ovaj prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nije prihvatio prijedlog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela - izvijestilo je tužiteljstvo koje je na odbijenio dio najavilo žalbu izvanraspravnom vijeću.

Uz Djakovića policija je kazneno prijavila i nedostupnog 45-godišnjaka koji ga je, navodno, automobilom nakon krađe prebacio u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!