Vršnjaci Oluje gledaju u budućnost

01.08.2020.

21:36

Autor: Nataša Ban Leskovar/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Mladi Kninjani rade, maštaju, žele putovati i vraćati se kući.
Razgovarali smo s dvojicom mladića Hrvata rođenih i odraslih u Kninu, djevojkom srpske nacionalnosti čiji su roditelji otišli za vrijeme Oluje te se u grad vratili nakon četiri godine i s mladim bosanskim Hrvatom čija se obitelj doselila u Knin nakon Oluje i od tada u njemu živi. Ovi vršnjaci Oluje vole svoj grad, okrenuti su budućnosti i ne namjeravaju se odseliti.

- Sve o Domovinskom ratu na usluzi HRTi
- Oluja - najsjajnija vojna operacija u povijesti Hrvatske

Rastjerani ratnim vihorom, životi naših sugovornika započeli su na različitim mjestima. A nakon rata slili su se u grad u kojem i danas žive.

Luka Rašić rođen je u Zadru, 22.9.1995. godine, a odrastao je u Kninu. I cijeli je život proveo u Kninu. Davor Ilić rođen je nakon rata u BiH i nedugo nakon toga njegova obitelj doselila je u Knin. Ivana Radić je rođena u Somboru nakon Oluje. Njezini su roditelji u kolovozu 1995. napustili Knin i vratili se 1999. Petar Ramljak cijeli je svoj život proveo u Kninu. Kaže kako je nakon srednje škole shvatio kako nema potrebe igdje ići.Kamera i lego kockice - sve su što Petar treba. Od njih stvara cijeli novi svijet stop-pokret filmovima na svom vrlo posjećenom Youtube kanalu Lord of the Bricks, gospodar kockica.

Petar, Lord of the Bricks

- To su filmovi koji nastaju tako da određene likove koji su u kadru pomjerim 24 puta po sekundi. Znači moram uslikati 24 slike i pomjeriti lik 24 puta da bi imali jednu sekundu filma. Nije nešto prezahtjevno za raditi, ali treba dosta živaca i strpljenja, priča Petar koji na You Tubeu ima više od 20 milijuna pregleda.

Luka, uspješni mladi poduzetnik

Dok je Petar priznati umjetnik i kreativac, njegov školski prijatelj Luka uspješni je poduzetnik. U dvorištu kuće Lukin je ponos - strojevi za održavanje cesta vrijedni 3 milijuna kuna. Ponosan je na novi bager i novi traktor. Radi na održavanju cesta i zemljanim radovima. Trenutno u sezoni ima 12 zaposlenih, pošto je sezonski posao, a po zimi troje do četvero.

Ivana, asistentica za djecu s posebnim potrebama

Ivana je više puta uspješno sudjelovala na natjecanjima ljepote, no sad joj je u prvom planu završavanje studija menadžmenta, a istovremeno radi u Kninu kao asistentica za djecu s posebnim potrebama. Priča kako je u njenom razredu u osnovnoj školi bilo više od 30 učenika, a danas radi u razredu s njih 16. 

Davor, kninski vijećnik

Svatko od njih poznaje nekoga tko se iselio iz grada. Davor je i sam umalo otišao u Njemačku. Danas je kninski gradski vijećnik koji je pri kraju studija ekonomije. Majka mu je bila bolesna, a otac je preminuo nekoliko mjeseci nakon toga. Ali, kaže - dao je sebi i Kninu još jednu priliku.  "Nije do grada, do pojedinca je"

- Ispada da čovjek ode vani, tamo radi i tamo ima nešto, a ovdje neće da radi i nema ništa. Smatram da nije samo do grada, jer najlakše je sve svaliti na grad i na institucije države. Mislim da je do pojedinaca, kaže Luka, koji je uvijek u potrazi za dobrim radnicima. Smatra da je iseljavanje apsurdno - jer posla ima, ali nema tko raditi.  

Svi ističu da je za njihovu generaciju nacionalnost nevažna

Petar govori kako svi žive zajedno, druže se i izlaze. Zašto da djeca koja su rođena kasnije ispaštaju zbog nečega što je bilo prije 25 godina, pita.
- Ako vi se ponašate u skladu s onim gdje živite i poštujete druge, mislim da vam nitko nikad neće raditi nikakav problem, smatra Ivana.

- Svi se Knina sjete samo kad dođe dan Oluje. Što nije loše, ali zašto ne bi netko napravio reportažu kad bude neki veliki festival u gradu ili neki lijepi događaj. Grad živi 365 dana godišnje, ne samo taj jedan dan, naglašava Petar.

Maštati, putovati i vratiti se

Luka dodaje kako nitko od njih, naročito oni koji imaju privatni posao - ne živi ni u Oluji, ratu, ni u prošlosti. Žive, dodaje - od svog rada. Kaže to i Davor:" Da imamo dobar posao i da imamo dovoljno novaca za maštati o godišnjim odmorima u dalekim zemljama - nitko ne bi pričao o tome što je bilo prije 20 godina, nego bismo maštali o tome kako ćemo otići na Havaje, Tenerife i slično".

Maštati, otići, putovati, ali na kraju vratiti se kući, u Knin - grad koji ne žele napustiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!