18:38 / 18.09.2019.

Autor: Anamarija Škorić/HRT

Vršnjačko nasilje u kninskoj osnovnoj školi

-

-

Foto: - / -

Osmogodišnjak iz Knina, kojeg je razredni kolega prvašić udario još u travnju, već šest mjeseci ne može u školu, ogorčena je njegova majka.
Vršnjačko nasilje velik je problem i vrlo osjetljiva tema. Slučaj koji se u jednoj kninskoj školi dogodio još u travnju , repove vuče i danas. Jer teško ozlijeđeno 8-godišnje dijete, umjesto u školu, svakodnevno odlazi na fizikalnu terapiju.

Umjesto put školskih klupa, put bolnice. Svaki dan na terapiju. Kako bi nakon teške ozljede i operacije ponovno mogao hodati. Bavljenje sportom može potpuno zaboraviti, tvrdi Đurđa Amanović majka ozlijeđenoga dječaka.

Fatalan je, kaže, bio udarac razrednoga kolege - prvašića. Zbilo se to još u travnju. No, nije to prvi put. Dječak s problemima u ponašanju, tvrde roditelji druge djece iz razreda, maltretirao je i ostale.

- Ja sam u prvom polugodištu dolazio na odmore - samo da ga ne tuče. Znači dođem na odmor da budem da ga ovaj ne dira, Željko Koluš, govori otac još jednog dječaka iz razreda.

Na zahtjev roditelja ministarstvo je u školu poslalo inspekciju. Među ostalim u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji: "...nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom."

I dok iz škole tvrde kako su pravodobno reagirali na problem, a stručne službe cijelo vrijeme radile s djecom, majka ozlijeđenoga dječaka, u to ne vjeruje. Kaže, radilo se s djecom tek nakon dolaska inspekcije.

- Sve što je poduzeto tretman psihologa i tretman socijale to je nakon posjeta inspekcije u međuvremenu se ništa nije događalo, tvrdi Amanović.

Ravnateljica OŠ Franje Tuđmana, Knin Marija Mijač u priopćenju piše: "O ovom slučaju, u interesu naših učenika, ne mogu iznositi bilo kakve detalje jer su izvidi još u tijeku."

Pred kameru nije htio otac dječaka s problemima u ponašanju, ali se očitovao pismom. U nevjerici je kaže, i tvrdi kako njegovo dijete nije ni zlostavljač ni nasilnik.

"... navedeno je da je moj sin uzrokovao ozljedu drugog dječaka. Smatram da to nije istina, jer je dječak ozlijeđen prije samog incidenta u školi."

To potvrđuje i majka ozlijeđenoga dječaka. Ali tvrdi kako su zdravstvene komplikacije njezina sina počele tek nakon što ga je razredni kolega udario u nogu.

- Dijete jest se udarilo 20 dana ranije međutim u zdravstvenom kartonu jasno stoji da njemu nije bilo ništa, navodi Amanović.

Zadobio je takozvanu sportsku ozljedu, kaže majka, zbog koje je došlo do okoštavanja. Operacijom su mu iz tkiva odstranjene tvorbe od 11 i 5 centimetara. Školu ne pohađa već 6 mjeseci.

- Ja samo želim da se to dijete prebaci u drugi razred da Noa može ići u školu. 

Kako bi ovaj put umjesto straha i traume ondje mogao doživjeti radosti školskoga doba - prijateljstvo i zajedništvo. Prebaciti svoga sina u drugi razred ne želi - jer poruka je to, kaže, da se nasilje isplati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!