21:27 / 23.05.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

"Vruće" političke poruke

-

-

Foto: - / -

Ministar gospodarstva Darko Horvat u Čakovcu je rekao da je glavna izmjena 14 radnih nedjelja u godini koje će odabrati poslodavci. Blagdani bi i dalje bili neradni.
Vlada je odlučila izmijeniti i dopuniti Zakon o trgovini i pustiti ga u javnu raspravu. Ministar gospodarstva Darko Horvat u Čakovcu je rekao da je glavna izmjena 14 radnih nedjelja u godini koje će odabrati poslodavci. Blagdani bi i dalje bili neradni.

Vrata trgovina većinu nedjelja u godini mogla bi biti zatvorena. Nakon dvogodišnje analize, Zakon o trgovini vjerojatno će u izmjenu.

- 14 nedjelja bit će radnih. Poslodavci će dobiti priliku odabrati kojih su to 14 nedjelja. Ako me pitate zašto 14, stav je i Gospodarske komore i Obrtničke komore i velikog dijela HUP-a da je u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam 14 nedjelja profitabilnih, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Blagdanima se također ne bi trebalo raditi, a subotom do 21 ili 22 sata. Želja je, kaže ministar Horvat, da radne nedjelje budu najmanje 50% više plaćene.

Da će se izmjena Zakona dogoditi, najavio je i premijer Andrej Plenković.

- Što se tiče nedjelje, ja sam za to da bude neradna. To je politički stav Vlade i HDZ-a. Pripremili smo izmjene Zakona o trgovini, s kojima idemo uskoro u javno savjetovanje, a taj bi zakon iduća saborska većina mogla usvojiti, kaže Plenković.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da se Plenković ne može odlučiti da li bi se radilo nedjeljom, ne bi se radilo nedjeljom.

- Nije se mogao odlučiti oko bitnih odluka za Hrvatsku, dodaje.

Uzvratio je ministar Horvat i kazao da "gospodin Bernardić neka prvo reda napravi u svom dvorištu, u svom kokošinjcu."

Odjeknula je i izjava premijera Plenkovića da je glas za Miroslava Škoru glas za SDP, kao na predsjedničkim izborima za Zorana Milanovića.

- To što sam tada rekao, mislim i danas. (...) Ne samo da je Milanović bio prvi u prvom krugu nego se u drugom krugu učinilo nevažećim 100.000 listića, što je bila očita sabotaža. Vjerujem da ljudi to sada vide i da se isti scenarij neće ponoviti dvaput. Ponavljanje takvog scenarija pomoglo bi Bernardiću i SDP-u.

Predsjednik SDP-a pak nastavlja:

- Sve što mogu reći je da će sve što misle o predsjedniku Vlade Plenkoviću i HDZ-u, građani reći na izborima 5. srpnja. Jedino što još tu mogu dodati da je glas za HDZ glas za korupciju.

Komentirao je i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

- Moj komentar je da razmisli o svojim riječima, prije svega, iz perspektive činjenice da je kao saborski zastupnik primio stipendiju od 260 tisuća kuna, o kojoj se nakon toga više nikad nije očitovao i u eklatantnom je sukobu interesa, rekao je Ćorić.

Najveća oporbena stranka i danas naoružana kritikama na račun vladajućih. Arsen Bauk, član Predsjedništva SDP-a, reko je da će iza ove Vlade ostati zapamćene tri brojke.

- Prva je brojka 15 - 15 ministara koji je moralo otići iz Vlade. Druga je brojka 18 - 18 mrtvih u Domu za starije i nemoćne u Splitu bez političke odgovornosti i treća brojka je evo danas već 61 - 61 dan od potresa u Zagrebu da nisu bili u stanju donijeti zakon.

Milanu Bandiću trn u oku je nedonošenje zakona o obnovi Zagreba, čije je čekanje usporedio s čekanjem Godota. A po volji mu nije ni organizacija početka nastave.

- Ovo što se događa na relaciji Vlada-Stožer-resorna ministrica je u najmanju ruku neodgovornost, kukavičluk i neznanje, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Uzvratio je ministar Ćorić i rekao je da je "čitav niz njegovih izjava tijekom mnogo mandata koje je dao i koje su bile pucanj u ništa".

- On bi se trebao uhvatiti malo više posla, a kloniti se velikih riječi i uvreda jer to mu neće donijeti nijedan novi glas, kazao je.

Zbog neodvijanja tramvajskog prometa te lošeg stanja prometnica i zgrada u središtu Zagreba, performans je izveo nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.

A u Škorinu Domovinskom pokretu pohvalili su se  novim pojačanjem. Pridružio im se Robert Pauletić, koji će im, kažu, biti jedan od važnih aduta za 10. izbornu jedinicu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!