Vruće pred i u zagrebačkog Gradskoj skupštini

12.07.2022.

19:40

Autor: Dinko Kreštalica/Fabijan Kale/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Foto: HTV / HRT

Budućnost zbrinjavanja otpada u glavnome gradu, ali i mjere roditelj odgojitelj - ono je što u ovome trenutku najviše zanima zastupnike zagrebačke Gradske skupštine. Zasjedali su prije ljetne stanke. Oni oporbeni su se na vrućem aktualnom satu obrušili na gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Prije sjednice gradonačelnika su dočekali prosvjednici. Ne slažu se s time da novo odlagalište otpada bude u Resniku. Poručuju - onečistit će zrak, vodu i tlo, a ondje brojni OPG-ovi proizvode hranu. 

- U neposrednoj blizini, to smo i pokazali, nalazi se trbuh grada Zagreba, nalazi se povrće koje završava dnevno na tržnicama grada Zagreba i u opskrbnim centrima, kaže predsjednica udruge za zaštitu okoliša Resnik, Branka Genzić-Horvat

Vruće i na aktualnom satu - Trpimir Goluža (Most) poručio je gradonačelniku da način na koji upravlja gradom mnogi smatraju većom elementarnom nepogodom od potresa koji je prije dvije godine pogodio Zagreb.

- Gradonačelniče, nije najveći problem što vi povremeno zanemarite zakon i Ustav, što ne znate upravljati sustavima poput Holdinga i plinare ili što ne znate realizirati već dobiveni EU projekt, najveći je problem u tome što vi očito ne znate da ne znate, rekao je. 

- Nakon što me zastupnik Goluža usporedio s potresom i koji je učinio štetu, što ste rekli, 82 milijarde kuna, ali tvrdite da sam ja napravio veću štetu u Gradu Zagrebu Mislim da je teško uopće tako nešto komentirati, odgovara Tomašević. 

Tražila se i neopoziva ostavka gradonačelnika i predsjednika Skupštine. Oporbenjaci kažu, grad je doživio poraz zbog mjere "roditelj odgojitelj".

- Je li vas sram zbog toga što ste tako traljavo pripremili odluku koja je pala na sudu, upitao je Nenad Predovan iz Stranke rada i solidarnosti. 

- Je li vama neugodno zbog toga što je vaša stranka donijela odluku o roditeljima odgojiteljima, mjeru za koju je sud utvrdio da nije imala demografski učinak, odgovara zagrebački gradonačelnik. 

A onda su se vratili komunalnim temama i optužili gradonačelnika da sabotira odvojeno prikupljanje otpada. 

- Vi ste sabotirali skupljanje otpada tako da ne dijelite vrećice za odvojeno prikupljanje otpada, ljudi ne dobivaju vrećice i onda računate na to da će oni to pohraniti u vrećice koje će onda kontaminirati taj otpad, govori Gordana Rusak iz Stranke rada i solidarnosti. 

- Popit ću si Praxiten prije aktualnog sata. Kao prvo, vrećice se dijele, ako tko nije dobio, može se obratiti Čistoći i dobit će je u najkraćem roku, direktno dostavljeno, odgovara Tomašević. 

Svakako će ova godina za grad biti financijski vrlo izazovna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!