Vruće zagrebačke teme i nova otkrića o poslovanju Grada

19.10.2021.

20:21

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/P.F./HRT

Vruće teme u gradu Zagrebu

Vruće teme u gradu Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Zbrinjavanje biootpada i dalje je vruća tema u Zagrebu. Nakon što je jučer na javnom natječaju najjeftiniju ponudu dala i natječaj dobila CEZAR Grupa u vlasništvu Petra Pripuza, gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnio je da grad mora s privatnim tvrtkama raditi na zbrinjavanju jer nema vlastitih kapaciteta.

To je odluka koju je Grad donio na temelju zakona - tako je Tomislav Tomašević objasnio poslovnu suradnju s CIOS grupom.

- Ovo je odluka koju je grad donio na temelju zakona o javnoj nabavi radi se o okvirnom sporazumu na godinu dana i ovo je rješenje dok grada nema svoju kompostanu u svojim vlasništvu, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Zasad suradnja s privatnim tvrtkama u zbrinjavanju biootpada ostaje, no kada je riječ o glomaznom otpadu, Grad se želi osloniti na vlastite snage. Iz CIOS-a poručuju kako se može zaključiti da gradonačenik nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom.

Iz priopćenja C.I.O.S. Grupe.:

"...ili ne zna dovoljno o toj problematici (što nas čudi s obzirom na to da je, prema njegovom životopisu, na području zaštite okoliša bio konzultant u više od 40 zemalja), odnosno - da možebitno ima pogrešne savjetnike."

Gradonačelnik je dodao i da se zbrinjavanje biootpada moglo riješiti s pomoću kompostane. Na pitanje hoće li ona biti u Brezovici, odgovara.

- M
islim da je to upravo pitanje za gradski HDZ koji je najviše bio protiv te lokacije pa neka oni objasne sada kada govore o tome zašto se u 5 godina njihove projektne suradnje kako oni to sad zovu sa pokojnim gradonačelnikom nije napravila niti jedna kompostana, rekao je Tomašević.

Iz HDZ-a poručuju gradonačelniku da treba početi komunicirati, a ne prozivati druge.

- Prošlo je 120 dana od kada je gradonačelnik Tomašević na svojoj funkciji, i također vidimo da on ništa nije napravio što se tiče problematike zbrinjavanja otpada, a niti biootpada, smatra Mislav Herman, gradski zastupnik HDZ-a.

Nova otkrića o dosadašnjem poslovanju Grada

A nove gradske vlasti iznose nova otkrića o dosadašnjem poslovanju. Tvrde da je Grad za čuvanje praznih gradskih stanova i prostora, na temelju ugovora s tvrtkom Bilić-Erić potrošio 26,5 milijuna kuna, umjesto proračunom predviđenih 7 milijuna.

- Čuvali smo te prazne stanove i prazne poslovne prostore kao da su Fort Knox, za cifre koje su nevjerojatne i kojima su probijene stavke u proračunu ne 2 puta, nego više od 4 ili 5 puta, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomašević.

Iz tvrtke Bilić-Erić navode da su izjave gradonačelnika Tomaševića netočne, neprovjerene i neosnovane. Njima se, kažu, senzacionalistički plasira teza o nezakonitom djelovanju njihove tvrtke.

Iz priopćenja tvrtke Bilić-Erić d.o.o.:

"Bitnim ističemo, suprotno navodima gospodina Tomislava Tomaševića da je trgovačko društvo BILIĆ-ERIĆ d.o.o. Sesvete sve usluge izvršilo sukladno Ugovoru, nalogu naručitelja te sukladno pozitivnim zakonskim propisima."

A nakon javnog savjetovanja gradska uprava odustala je od ideje da se smanji iznos invalidskih stipendija pa će one ostati iste - za učenike 2.700, a studente 3.800 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!