15:34 / 29.07.2020.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT

Vrućina zavladala Hrvatskom i okolicom

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Meteorolozi upozoravaju na umjerenu, u južnijim krajevima i veliku opasnost od toplinskog vala, a na zapadu i sjeverozapadu zemlje na moguće izraženije pljuskove s grmljavinom.
Kako i priliči kraju srpnja, vrućina je zavladala Hrvatskom i okolicom. Posebno je toplo bilo u Kninu gdje je izmjereno 38°C, u Rijeci i Senju 36°C, te u Pazinu i Zemuniku 35°C. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja za cijelu zemlju. Narančasti alarm na snazi je diljem obale, a vrhunac vala tek se očekuje.

Četvrtak: većinom sunčano i vruće, na zapadu mogući pljuskovi
Preporuke HZJZ-a za vrijeme velikih vrućina 

Mnogi su spas od vrućina danas tražili u parkovima i jezerima. Osječke ulice su gotovo opustjele, dok su se u Rijeci nešto lakše nosili s visokim temperaturama. Iako je živa u kninskim termometrima rasla do 38°C stvarni osjećaj vrućine bio je, dakako, puno veći. U automobilima su neki zabilježili i vrtoglavih 45°C.

Kninska hitna pomoć dosad nije imala previše intervencija zbog vrućine. Milica Ognjenović, voditeljica kninske hitne pomoći, to je potvrdila i ponovila preporuke za zaštitu od visokih temperatura.

- Treba se rehidrirati, što više tekućine da se unosi. Da pripaze na klimatizirane prostorije. Znači, da ne idu naglo iz toplog u hladno, savjetuje Ognjenović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!