07:13 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Vučić u Vrginmostu: Očekujete moju poniznost, ali je nećete vidjeti

Foto: Eugen Husak/HRT

Foto: Eugen Husak/HRT

Foto: - / HRT

Drugog dana posjeta Hrvatskoj odlazi u općinu Gvozd i u Vrginmost. Poslijepodne će u Zagrebu biti na skupštini SNV-a gdje će mu se pridružiti i predsjednica.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obišao je danas općinu Gvozd i Vrginmost, gdje je posjetio tamošnje Srbe. Aleksandar Vučić u selu Podgorju, 3 km udaljenom od Vrginmosta - posjetio je srpsku povratničku obitelj. Potom je otišao u Vrginmost gdje je u Osnovnoj školi razgovarao s učenicima, s profesorima i školi donirao deset laptopa. U tamošnjoj kinodvorani Vučić se susreo s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji su mu izložili svoje probleme."Očekujete moju poniznost, ali je nećete vidjeti"

Nakon posjeta, Vučić je održao konferenciju za novinare. Komentirao je prvi dan posjeta Hrvatskoj. "S predsjednicom sam imao dobre razgovore, uputio sam joj poziv za posjet Srbiji. Da vidi kako žive Hrvati, ali i da dalje vidimo kako ovdje možemo još pomoći", kazao je. Dodao je kako mu je više žao što zbog ovog posjeta više napadaju nju predsjednicu nego njega. "Vidim da se politička histerija zbog mog posjeta ne smiruje. Mi državni dužnosnici pokazat ćemo ozbiljno i odgovorno lice i svatko tko to ne bude poštivao bit će sankcioniran", poručio je Vučić. Dodao je kako je ovaj posjet polučio rezultate i bolje od očekivanih. 

Osvrnuo se i na vlastite izjave u Glini 1995. "Očekujete moju poniznost, ali je nećete vidjeti. Bio sam pristojan i na uvrede nisam odgovorio teškim rječima. Mi imamo različite poglede na povijest, ali to ne znači da ne trebamo živjeti zajedno", kazao je. Više puta je ponovio kako je "viđenje devedesetih godina kod Hrvata i Srba dijametralno različito, ali da to nije razlog da se ne priča o budućnosti". Odgovarajući na pitanja novinara, između ostalog i ono: 'Misli li danas da Glina nije hrvatska?' Vučić je kazao kako je ta i takva pitanja od novinara čuo bezbroj puta. "Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju", rekao je a u jednom trenutku je kazao i kako "bahati četnik nije kleveta i uvreda, jer nitko od Vučića nije bio četnik". "Teža je jedna rečenica, nego kad neko nekome kuću spaljuje", rekao je Vučić optužujući novinare da su izmislili da je u Glini spominjao Veliku Srbiju.

"Sve što tražimo za Srbe ovdje, spremni smo omogućiti Hrvatima u Srbiji"

Svim okupljenima u kinodvorani Aleksandar Vučić je poručio "Sve što tražimo za vas Srbe ovdje - spremni smo iste sekunde omogućiti Hrvatima u Srbiji". Vučić je izrazio spremnost Srbije da sa "osam milijuna" financijski pomogne oko otkupa državnih stanova za 300-njak Srba Hrvatskoj, "ali ne onima koji bi stanove preprodali, nego onima koji žele ostati živjeti u Hrvatskoj". I Hrvati i Srbi u oopćini Gvozd imaju iste probleme

Prema popisu stanovništva iz 2011., u općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto, stoji na službenim stranicama. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina. Tamošnje stanovništvo, i hrvatsko i srpsko suočava se s istim problemima - ponajprije je riječ o siromaštvu, nedostatku posla, problemima s infrastrukturom. Svi oni ovdje žive bez tenzija - u suživotu. Hrvatski branitelji revoltirani Vučićevim dolaskom i njegovom retorikom iz 90-ih godina namjeravali su organizirati prosvjed, međutim do njega nije došlo. Planirali su se na samom ulazu u Vrginmost okupiti kod središnjeg Velikog križa i zapaliti svijeće u počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.Srbijanski predsjednik poslijepodne se vraća u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Pridružit će mu se ondje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Jučer je Aleksandar Vučić imao bogat raspored. Nakon sastanka s predsjednicom, razgovarao je na radnom ručku i s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zatim i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Sastao se i s mitropolitom Porfirijem i kardinalom Josipom Bozanićem te sudjelovao na gospodarskom forumu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!