08:04 / 12.02.2018.

Autor: HRT

Vučić u Zagreb donio matične knjige iz Dvora na Uni

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Srbijanski predsjednik u Zagrebu ima bogat program.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Svečani mu je doček u svome uredu priredila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ga je prošli mjesec pozvala u posjet.

Dvoje dužnosnika na Pantovčaku je razgovaralo u četiri oka, a poslije su im se priključila izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja te predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

Grabar-Kitarović: Bremenita povijest priječi nas da odnose dviju država nazovemo prijateljskima

Predsjednica Republike izjavila je nakon razgovora da je ovaj posjet pripreman mjesecima. Željela sam da se održi u drugačijim okolnostima, odnosima između dviju država. Nakon posljednje eskalacije verbalnog rata odlučila sam to prekinuti i pozvati gospodina Vučića da održimo taj susret što je prije moguće. Zahvaljujem mu što je prihvatio poziv. Nažalost, odnosi između Hrvatske i Srbije su bremeniti poviješću. O tome danas nismo razgovarali. Ta bremenita povijest još nas priječi da bismo odnose između dviju država nazvali prijateljskima.

Naša je obveza da pronalazimo dodirne točke. Trebamo rješavati ono što nas razdvaja, ali pronalaziti i put u budućnost koji će osigurati sigurnost i blagostanje i hrvatskom i srpskom narodu, i jednoj i drugoj državi. Ono što nas posebno vezuje jest i zajednička odgovornost za budućnost JI Europe,
kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.


Grabar-Kitarović: U mnogim se stvarima nismo složili. Dogovorili smo se da ćemo razgovarati 

Dotaknuli smo mnogo pitanja, uključujući i ona otvorena. U mnogim stvarima nismo se složili, negdje smo se približili, a negdje ćemo se približiti u vremenu pred nama. Dogovorili smo se da ćemo razgovarati. Dogovorili smo se da pitanje nestalih treba riješiti što prije. S predstavnicima udruga nestalih iz Hrvatske, ali i iz Srbije, razgovarat ćemo i ja i gospodin Vučić.

Razgovarali smo i o pitanju manjina - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Naša je želja politička zastupljenost  Hrvata na razini pokrajinske i nacionalne skupštine.

Vjerujem da će predsjednik Vučić razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji kako bi se ostvarila njihova prava,
istaknula je predsjednica i osvrnula se na subotičku deklaraciju, a zatim i na pravosudna pitanja, pitanja granica.

Aleksandar Vučić izjavio je, među ostalim, kako čestita predsjednici na hrabrosti što je organizirala njegov posjet s obzirom na atmosferu u državi. Uvjeren sam da će ljudi u budućnosti moći razumjeti sve naše političke poteze. Došao sam u Zagreb razgovarati o svim otvorenim pitanjima, kojih je mnogo. Pokušajmo dio pitanja riješiti već danas. Barem za nekoliko osoba koje su nestale, čini mi se da ćemo određene informacije imati. Srbija i Hrvatska će morati, željeli to svi u političkom sustavu dviju država ili ne, imati bolje odnose u budućnosti. Doći ćemo i mi u poziciju kao što su Norveška i Švedska, pa ćemo morati gledati u budućnost drugačijim očima, kazao je Vučić.

Vučić: U vezi s granicom mi se pozivamo na zakon, a Hrvatska na katastarske knjige

Imamo različito stajalište o graničnom pitanju. Hrvatska se poziva na katastarske knjige, a Srbija na zakon te smatra da je zakon snažniji pravni akt od katastarskih knjiga bilo koje jedinice u bivšoj SFRJ. Pokušat ćemo to pitanje riješiti bilateralnim putem u iduće dvije godine. Ako to ne bude moguće, idemo pred arbitražna tijela. 

Vučić idući tjedan sa Žigmanovom i predstavnicima udruga nestalih iz Hrvatske

Idući tjedan primit ću predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predstavnike udruge nestalih iz Hrvatske da vidimo kako se može pomoći. Neka mala rješenja danas psu ostignuta, kazao je Vučić. 

Razgovarali smo i o pitanjima manjina te što se može učiniti za hrvatsku manjinu u Srbiji i što hrvatska strana može učiniti za srpsku manjinu. Riješili smo velik dio problema s kojima se suočavala hrvatska manjina u Srbiji, rekao je Vučić i spomenuo asfaltiranje putova u nekoliko mjesta te još neke primjere. 

Od Hrvatske očekujemo da pomogne Srbima u Hrvatskoj da se smiju izjašnjavati Srbima te da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime. Vjerujem da će nakon ovog sastanka poboljšanje prava pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj biti na dnevnom redu te će mnogo toga biti učinjeno.

Razgovarali smo i o europskom putu Srbije. Imamo dobru prekograničnu suradnju, ali mislim da u vezi s tim pitanjem možemo još dosta toga napraviti. Razgovarali smo i o našoj ekonomskoj suradnji. Ona napreduje posljednjih nekoliko godina. Srpski i hrvatski biznis pronalaze putove,
kazao je Vučić.

Vučić uveo 100 dana embarga na vrijeđanje Hrvatske

Zainteresirani smo za prugu prema Zagrebu. Smatramo da je ona vrlo važna. Ključna je za ekonomski napredak i Hrvatske i Srbije. U idućih sto dana nastojat ćemo promijeniti atmosferu i pokazati ljudima u Hrvatskoj da mogu postojati drugačiji odgovori, kazao je Vučić i dodao da je svojim suradnicima u Beogradu naredio da u idućih 100 dana ne vrijeđaju Hrvatsku, kako se ne bi otežavalo rješavanje brojnih otvorenih pitanja između dviju zemalja. 

Suglasili smo se i da potičemo dijalog između naših crkava - Srpske pravoslavne i Katoličke crkve u Hrvatskoj. U tom smislu danas ću razgovarati i s kardinalom Josipom Bozanićem. Za to sam dobio blagoslov srpske crkve koja je rekla da je to vrlo važno.

O svim smo pitanjima razgovarali. Svaki naš razgovor ima konkretne rezultate. Te rezultate osjećaju Srbi koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Srbiji.

Vezano za pitanje prošlosti gotovo da ni u čemu nismo suglasni. Teško je pronaći nešto o čemu bismo se dogovorili ili razumjeli. Ako ništa, razumjeli smo da ona druga strana ima potpuno drugačiji pogled na stvari i na te događaje. Mislim da smo za budućnost naših naroda učinili dobar posao ovim današnjim sastankom. Mislim da je budućnost nešto u čemu nemamo suprotstavljene interese ni u jednom jedinom području. Sve to natjerat će nas da budemo odgovorniji i ozbiljniji, ako ni zbog čega drugog onda zbog naše djece i generacija koje se ne moraju ponašati onako kako smo se mi svi ponašali, rekao
je, među ostalim, Vučić i predsjednici Grabar-Kitarović predao dokumente iz Dvora na Uni koji su odneseni u Srbiju nakon  Oluje 1995. Riječ je o matičnim knjigama rođenih, umrlih i vjenčanih s toga područja. 

Za kraj je rekao kako neće obećati da će se svi problemi riješiti jer to ne bi oslikavalo istinu. No uvjeren sam da ćemo uz velik trud i rad napraviti velike pomake i napredak, kazao je srbijanski predsjednik.

Zatim su slijedila pitanja okupljenih novinara.

Vučić je nakon susreta na Pantovčaku otišao na Markov trg na odvojene sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Vučić je trebao u Zagreb doći potkraj 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku. Srbijanskog je predsjednika u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica sa željom da dvije države "nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima". Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u lipnju 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!