08:02 / 11.02.2018.

Autor: HRT

Vučićev posjet izazov za sigurnosne službe

-

-

Foto: - / -

Sav protokol i sigurnosni rizici koordiniraju se i u suradnji sa srbijanskim mjerodavnim službama i službama zaduženima za osiguranje Aleksandra Vučića te zasad nisu dostupni javnosti.
Sutrašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb za hrvatske sigurnosne službe jedan je od većih sigurnosnih izazova.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, u osiguranju srbijanskog predsjednika je nekoliko stotina ljudi iz svih područja sigurnosnog sustava, od policije u odori i civilu, Uprave za posebne poslove sigurnosti, SOA-e i VSOA-e. Danonoćno rade i svi policijski službenici na protuterorističkim odjelima koji provjeravaju sve osobe i skupine koje bi mogle ugroziti sigurnost srbijanskoga predsjednika. Protokol i sigurnosni rizici koordiniraju se i u suradnji sa srbijanskim mjerodavnim službama i službama zaduženima za osiguranje Aleksandra Vučića te zasad nisu dostupni javnosti.

Procijenjeno je da bi protivnici Vučićeva dolaska, među kojima su pripadnici nekih ekstremnih navijačkih skupina, to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srbijanskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama. U pripremi će biti i snajperski timovi ATJ Lučko, pripadnici interventnih postrojbi, deseci detektiva i tajnih agenata u civilu. MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći.

Uoči posjeta iz Vlade kažu da sve važne teme u odnosima dviju zemalja trebaju biti na stolu i da su osnova za početak njihova rješavanja. Podsjetimo, iz Ureda predsjednice, koja je Vučića i pozvala u posjet, poručili su da ratna odšteta nije na dnevnom redu, nakon što je premijer tu temu spomenuo kao nešto o čemu trebaju razgovarati.

U odnosima Srbije i Hrvatske važno je za početak uspostaviti redovitu komunikaciju na najvišoj razini jer bi to omogućilo rješavanje otvorenih pitanja, ocijenila je Aleksandra Joksimović iz beogradskog Centra za vanjsku politiku. Uoči Vučićeva posjeta Hrvatskoj, za Radio-televiziju Srbije izjavila je da je retorika postala "iznimno oštra" posljednjih nekoliko godina - od predizborne kampanje bivšeg vođe HDZ-a Tomislava Karamarka, a pratili su je i odgovori srbijanske strane. Zato smatra kako je važno da se održi sastanak dvoje predsjednika.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je jučer da su planirani prosvjedi u Zagrebu protiv Vučića "besmisleni" i da je "mržnja koja ga tamo dočekuje crna mrlja na obrazu Hrvatske". Vulin je i prethodnih dana oštro komentirao reakcije iz Hrvatske nakon što je predsjednik Srbije prihvatio poziv hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Zagreb. Prvo je savjetovao Vučiću da ne putuje jer njegova politika mira u Hrvatskoj "nema sugovornika", zatim je ocijenio kako ustaštvo i ustaše nikad nisu izišli iz politike i javnog života Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!