14:29 / 23.09.2021.

Autor: M.Š./HRT

Vučković: Cilj je vrijednost poljoprivredne proizvodnje od 30 milijardi kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Foto: HTV / HRT

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sjednice Vlade obratila se novinarima te govorila o važnim odlukama koje su donesene.

- Na sjednici Vlade smo imali tri vrlo važna dokumenta iz područja poljoprivrede. Tu je nacrt prijedloga Strategije poljoprivrede do 2030. Zatim Zakon o izmjenama i dopunama zakon o poljoprivrednom zemljištu te Zakon o održivoj upotrebi pesticida, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Što se tiče prijedloga Strategije, kaže da se na tome radi već nekoliko godina, a nakon dubinske analize poljoprivrednog sektora.

- Opći je cilj ostvarenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do 2030. godine od 30 milijardi kuna, dodaje ministrica ističući da je jedan od glavnih ciljeva povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede na stranim tržištima.

Govoreći o poljoprivrednom zemljištu, kaže da prema posljednjim podacima ukupno je broj objavljenih natječaja 156.

- Želimo smanjiti administrativne procedure, neće biti moguće sklapati ugovore o kratkoročnom korištenju. Posebni novitet je uvođenje sustava bodovanja gdje prioritet imaju oni koji su dobro gospodarili i ispunjavali sve svoje obveze. Sektorskim prioritetima dajemo najveću težinu u bodovanju, ističe Vučković. 

Govoreći o Zakonu o održivoj upotrebi pesticida, Vučković kaže da je taj prijedlog dio usklađivanja s europskom direktivom.

- To je dio naše strategije "Od polja do stola" te je to dio Europskog zelenog plana.

Osvrnula se i na Elektronsku poljoprivrednu iskaznicu. 

- Projekt je pokrenut 2019., on je u izradi. Nešto više od 50 tisuća poljoprivrednika je podnijelo zahtjev za korištenje, blizu 40 tisuća je dobilo, a prilikom podnošenja zahtjeva za potporu, nešto više od sedam tisuća poljoprivrednika koristilo je digitalne potvrde, zaključuje Vučković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!