09:58 / 19.02.2019.

Autor: V.K./HRT

Vučković: Mladi su apatični i financijski ovisni o roditeljima

-

-

Foto: - / -

Zašto mladi podržavaju radikalne opcije u Europi. Gotovo da nema izbora u EU gdje različite radikalne desne stranke ne bilježe relativni uspjeh i uspon od Njemačke, Italije do Nizozemske ili Švedske.
Mladi su apatični i financijski ovisni o svojim roditeljima, tradicionalniji su od roditelja i naginju još desnije od neke norme, rekla je Milica Vučković u emisiji "Studio 4".

Vučković je rekla kako je došlo do istraživanja u Hrvatskoj zato što se htjelo vidjeti kako radikalnost i radikalizacija funkcioniraju u zemlji. Došlo se do dva ključna zaključka koji govore da se mladi u Hrvatskoj osjećaju ograničeno i ovisno o sustavu te da zbog te ograničenosti u sustavu zapadaju u korozivnu apatiju koja nagriza cijelo društvo, vodi u beznađe i blokira mlade da pokušaju nešto promijeniti.

- Istraživanja i do sada su pokazala da su mladi apatični i financijski ovisni o svojim roditeljima, da su tradicionalniji od roditelja i da naginju još desnije od neke norme, rekla je Vučković.

Vučković naglašava kako radikalizacija ne mora biti nužno nešto loše - Ako živite u nedemokratskom režimu, onda su borbe za promjenu pozitivne, ističe.

Mladi kod nas žive u potpunom beznađu i smatraju da im se ne isplati bilo što pokušavati. Ta apatija rezultira odlaskom iz Hrvatske, istaknula je.

- Mladi govore za sebe da se osjećaju perspektivnima, ali da se osjećaju ograničeno u Hrvatskoj i da zato odlaze. Smatram da bi javne institucije trebale koristiti ovakva istraživanja. Ministarstvo koje se bavi mladima u zadnje dvije godine odustaje od dobre prakse i slijeđenja preporuka koja su donijela istraživanja

Mladi vide da je radikalno u Hrvatskoj sve ono što i malo odstupa od desnog centra i to je kako kaže Vučković, zabrinjavajuće.

- Desne opcije u EU se u porastu. To je zbog imigrantskog vala, terorizma i neznanja institucija da odgovore na sve te izazove, zaključuje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!