17:58 / 03.01.2021.

Autor: Dnevnik 2/Vijesti/IMS/B.A./HRT

Vučković odgovorila Milanoviću: Vlada radi sve što treba raditi

-

-

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je obišla petrinjsko područje, rekla je da sustav dobro funkcionira.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je obišla potresom pogođenu Petrinju, a u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku rekla je da Vlada radi sve što treba raditi.

➡️ 
Dogradonačelnica Gline u NU2: Svima osigurati kontejnere, obnova neće biti tako brza
➡️ Tragedija u Petrinji: Muškarac poginuo u padu s krova

Vučković je rekla da njihovi timovi obilaze sva poljoprivredna gospodarstva te zapisuju štete i sve potrebe koji imaju. Od 400 dosad pregledanih gospodarstava njih 240 ima veće ili manje štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima, navela je.

- Što se tiče poljoprivrednih usjeva, zasad nema većih prijava. Jedan manji postotak ljudi prijavio je štete i na usjevima, rekla je Vučković, dodavši da će svakako pregledati svih 2700 do 3000 gospodarstava koja pripadaju ugroženim područjima u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Naglasila je da će se gospodarstva obnoviti, i to uz mjere programa ruralnog razvoja.

- Nastojat ćemo maksimalno pojednostavniti natječaj kako bismo ubrzali prijave. Naši će savjetnici biti na raspolaganju, poručila je Vučković, dodavši da planiraju da natječaj bude početkom veljače jer prije ne mogu dobiti službene procjene.

Navela je da je do jutros uklonjena 21 lešina domaće životinje.

- A što se tiče stoke koja je ostala bez odgovarajućih objekata, otpremljeno je sve što nam je dosad prijavljeno. Jutrošnji podatak je bilo 61 grlo, rekla je Vučković, najavivši novo izvješće kasno večeras. Stočnu hranu poljoprivrednici mogu dobiti u Glini i Petrinji.

Vučković je najavila i program potpora za drvoprerađivačku industriju. Nekoliko subjekata je teško stradalo, rekla je.

- Ovdje je važno da proizvodnja ne stane, niti poljoprivredna, niti drvoprerađivačka, poručila je Vučković.

Komentirajući izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je pozvao da se zbog razornih potresa proglasi katastrofa te da se odrede vertikale odgovornosti, Vučković je rekla da Vlada radi sve što treba raditi.

- Naravno da je riječ o katastrofalnom događaju, i sami vidimo njegove posljedice. To je potres 6,2, 6,3 stupnja po Richteru. Zgrade su srušene, izgubljeni su ljudski životi, za sve nas je to katastrofa, rekla je Vučković.

Dodala je da Vlada formira stožer na čijem čelu je čovjek koji je prolazio najteže situacije u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj (radi se o ministru branitelja Tomi Medvedu).

Vučković je ranije danas rekla da sustav dobro funkcionira.

- Ravnateljstvo civilne zaštite, hrvatska vojska i policija, oni to znaju bolje od mene, oni to znaju najbolje. Oni se ove godine suočavaju s dva velika potresa, s nizom manjih, s posljedicama epidemije i zdravstvene krize. Ja mislim da se to radi profesionalno i kako treba. A zahvaljujem i svim hrvatskim volonterima, rekla je Vučković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!