Šteta od tuče u Varaždinskoj županiji 58 milijuna kuna

06.07.2022.

17:34

Autor: M.Š./HRT

Ministrica Vučković u Velikom Bukovcu

Ministrica Vučković u Velikom Bukovcu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / HRT/PIXSELL

Gotovo polovinu hrvatske proizvodnje cvijeća uništila je razorna tuča koja je prije mjesec dana pogodila općine Veliki i Mali Bukovec. Iako je obećana, poljoprivrednicima još ni kuna odštete nije stigla. 

- Ono što smo doznali jest da šteta tog 25. svibnja u Varaždinskoj županiji iznosi više od 58 milijuna kuna u osam općina i dva grada, izvijestio je u središnjem Dnevniku naš reporter Ivica Grudiček.

No što poljoprivrednici moraju napraviti?

- Ministrica je obećala, ali moramo poštovati proceduru. Ona je jednostavna, ali zahtijeva određene korake. Razgovarali smo o tome da to pojednostavimo i da ljudi dobiju odštete, rekao je Franjo Vrbanić, načelnik općine Veliki Bukovec. 

Određeni dio oštećenih staklenika je saniran te je država i za to osigurala sredstva, dodaje Vrbanić te ističe da bi se moglo krenuti s realizacijom pitanja odštete od 5. kolovoza na dalje, ali neću o tome dok ne bude realizirano, zaključuje. 

Vučković: Štete nakon tuče bit će isplaćene u najkraćem mogućem roku

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je sastanak sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i lokalnim proizvođačima cvijeća o velikoj materijalnoj šteti nakon nedavne tuče koja je pogodila to područje.

Nakon sastanka dala je izjavu za medije.

- Našim ljudima treba podrška, u rješavanju eventualnih administrativnih dvojbi, ionako su opterećeni nesretnim događajem, elementarnom nepogodom i razmišljanjem o svojoj budućnost i opstanku, u kratkom roku o likvidnosti. Naša savjetodavna služba nastoji ih uvjeriti da neće imati problema, da se ne smije odustati i da će svatko imati svojeg osobnog savjetnika, istaknula je.

Dodaje da su čim je bilo moguće objavili natječaj koji se odnosi na financiranje obnove poljoprivrednog potencijala, na potrebne investicije.

- U suradnji sa županijama donijeli smo odluke, a vezano uz gubitak ovogodišnjeg prihoda. Moramo pričekati konačne upise u registre. Programi su pripremljeni. Poljoprivrednicima i cvjećarima želim poslati poruku da će sve biti ugovoreno i isplaćeno u najkraćem mogućem roku.

Što se tiče rokova za procjene šteta, krajnji rok za upis bio bi 5. kolovoza.

- Nastojimo da sve bude što brže, zato se redovito sastajemo sa županijama, naglašava ministrica. 

Osvrnula se i na ostavku ministra financija Zdravka Marića.

- Ja sam sjajno surađivala s potpredsjednikom Vlade, on je izvanredan stručnjak, puno je učinio po pitanju strateških hrvatskih ciljeva, pa i poljoprivrednih ciljeva, također je sjajan kolega i čovjek. Naravno da nam nikome nije svejdeno, no poštujemo odluku, zaključuje. 

Varaždinski župan rekao je da je ukupna šteta u elementarnoj nepogodi 25. svibnja na području dvaju gradova i osam općina te onoj 17. lipnja na području općine Cestice 58 milijuna kuna.

- Županija je dosad pomogla plaćanjem troškova vještaka, da se pomogne svim oštećenima da što kvalitetnije, brže i bolje pripreme dokumentaciju koja je potrebna da bi došli do odštete. Platili smo i trošak zbrinjavanja slomljenog stakla, plastike i najlona na predviđene deponije, rekao je Anđelko Stričak.

U dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, odluku o potporama male vrijednosti najavio je za sljedeću sjednicu Županijske skupštine 20. srpnja.

Načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić podsjetio je da su u šest tjedana nakon tuče imali sedam radnih sastanaka i desetak sastanaka povjerenstva za procjenu šteta.

- Odrađen je dobar posao koji treba kapitalizirati i ljudima isplatiti štetu za ono što je stradalo, poručio je.

Načelnik Malog Bukovca Darko Marković dodao je da su s poljoprivrednicima u vezi s prijavom štete intenzivno radili i djelatnici općina te LAG-a Izvor kako bi poljoprivrednici dobili cjelokupnu podršku za prijavu štete na natječaje ministarstva i županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!