13:16 / 08.01.2021.

Autor: M.Š./HRT

Vučković: Ugroženo 2700 poljoprivrednih gospodarstava, pomoći ćemo svima

-

-

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je potresom razorena područja Sisačko-moslavačke županije.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je potresom razorena područja Sisačko-moslavačke županije, a pritom je bila i na primopredaji mlijeka doniranog iz Belja u Crvenom križu, posjetila je skladišta donirane stočne hrane u Petrinji i Glini te lokalne OPG-ove.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije

- Naša se prehrambena industrija i cijela Hrvatska ujedinila. Ministarstvo poljoprivrede je u ulozi koordinatora većine aktivnosti vezano uz potrebe poljoprivrednika. Ugroženo je oko 2700 gospodarstava, kontaktirano je o obiđeno njih oko 2100. Pokušali smo doći do svakog poljoprivrednika, nažalost ima pojedinačnih slučajeva koji nemaju potpune informacije, ali mi ćemo itekako doći do svakog poljoprivrednika na ovom području, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Isplate poljoprivrednicima su krenule, a tu je i pitanje plasmana proizvoda, dio je staračkih gospodarstava, njima treba pomoći, dodaje Bedeković, ističući da kada ovo sve prođe da će se krenuti s obnovom poljoprivrednih gospodarstava.

- Moram reći da se veći odazivaju i po fer tržišnim cijenama otkupljuju male količine od malih OPG-ova. To za sada ide i ići će dalje.

Vezano uz sektor šumarstva, kažu da su uspostavili koordinaciju s Udruženjeme drvoprerađivača, osigurane su donacije u svim fazama sanacije i obnove.

- Hrvatske šume su se pridružile sa svojim aktivnostima, a s obzirom da imamo oštećene pravne subjekte koji se na ovom području bave s drvoprerađivačkom djelatnošću. Zapošljava ta industrija velik broj radnika na ovom području, a velik dio tih radnika je ostao bez svojih domova. U tijeku je i program pomoći drvoprerađivaćkoj industriji koja je stradala, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!