15:35 / 25.03.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Vučković vjeruje da će se osigurati sredstva za navodnjavanje Donje Neretve

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak kako je projekt navodnjavanja Donje Neretve jedan od najvažnijih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i prijeko potreban neretvanskoj poljoprivredi te kako vjeruje da će se osigurati sredstva u novom EU programskom razdoblju.


Za taj projekt nisu bila osigurana sredstva iz programskog razdoblja 2014.-2020., rekla je novinarima tijekom obilaska 20. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

Projekte navodnjavanja rade Hrvatske vode, dijelom i u suradnji sa županijama. Hrvatske vode su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva od 2016. godine, a ne Ministarstva poljoprivrede, ali smo zajedno zaduženi da se hrvatska zemlja u značajno većoj mjeri navodnjava nego sada te da se ti postupci ubrzaju, rekla je Vučković.

Dodala je kako se kroz program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede financiraju gotovi projekti s najvećom vrijednosti 15 milijuna eura, no tome ne pripada projekt navodnjavanja Donje Neretve, koji je višestruko vrijedniji.

Podsjetila je i kako se u protekle dvije godine Hrvatska nosi sa izazovima, pri čemu je Europska komisija odobrila niz programa potpore, uz još 13 izvanrednih mjera za poljoprivredu i ribarstvo.

- Prošle godine imali smo rast cijena, posebno u stočarstvu, a sad se rast cijene energenata i umjetnog gnojiva odražava na sve. Žurno smo osigurali 200 milijuna kuna za nabavu umjetnog gnojiva. Možda to izgleda skromno, jer se tiče 88 tisuća gospodarstava, ali to nije jedina mjera. Naši poljoprivrednici dobit će i dio iz dodatnog 500 milijuna eura vrijednog paketa za sve europske poljoprivrednike, navela je Vučković.

Vučković je u Dubrovniku kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića obišla 20. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

- Koliko je značajan sajam govori odaziv izlagača, posebno na sajmovima gdje se promoviraju proizvodi posebnih oznaka temeljem ekoloških metoda. Sve je to u skladu s djelokrugom Ministarstva poljoprivrede, rekla je Vučković.

Istaknula je kako su se poljoprivrednici u teškim okolnostima dvije krizne godine održali, a kroz program ruralnog razvoja uspjeli su financirati brojna ulaganja.

Moramo im osigurati stabilan dohodak raznim potporama koje nisu investicijske, već im je cilj zadržati ljude na ruralnom području. Trebamo upravljati svim resursima, a na koncu proizvođače približiti potrošačima, kroz prepoznatljivost. Radimo na tome, ponajprije kroz 35 oznaka, a pripremamo ih još deset, izjavila je Vučković.

Napomenula je kako je Hrvatska kao najmlađa, a mala članica EU na sedmom mjestu po izvornosti zemljopisnog porijekla. I proizvođači su svjesni da im to može pomoći u pronalasku novih kupaca i postizanju više cijene, zaključila je Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!