19:03 / 19.11.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Vugrin: U Varaždinskoj županiji svaki drugi testirani je pozitivan

-

-

Foto: - / -

Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je 1600 novooboljelih zabilježeno u toj županiji u samo tjedan dana.
Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je 1600 novooboljelih zabilježeno u toj županiji u samo tjedan dana. Dodaje da se povećava udio pozitivnih na koronavirus te da je sada svaka druga osoba pozitivna.

➡️ Capak: Slijede strože mjere na nacionalnoj razini
➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije 

-
Na 100.000 stanovnika incidencija je 940. Mi smo već drugi dan time na samom vrhu od svih regija u Europi. Dostigli smo limite testiranja. Povećava se udio pozitivnih na koronavirus, rekao je Vugrin.  

Napominje da je oko 180 osoba s težom kliničkom slikom te da im se broj  kontinuirano povećava. Na respiratoru je 14 osoba, a i broj smrtnih slučajeva se povećao.

- Od 1. ožujka do 1. studenog imali smo tri osobe koje su preminule, a da su bile pozitivne na koronavirus. U posljednja tri tjedna imamo čak 44 smrtna slučaja, upozorio je.

Na pitanje koje se mjere trebaju uvesti da se situacija vrati pod kontrolu, Vugrin je istaknuo da postojeće epidemiološke mjere nisu djelotvorne te da su kriva mišljenja kako snažnije mjere ne daju rezultate.

- Vidjeli smo u različitim državama da su se rastuće krivulje spustile. Belgija je za 70% okrenula svoju krivulju prema dolje. Češka i Francuska su prepolovile svoj rast. Švicarska, Slovenija i Španjolska za 30% smanjile su svoj rast. Samo Hrvatska kontinuirano raste. Mi smo i na početku mjeseca predložili dodatne mjere, ali, nažalost, nisu bile prihvaćene, rekao je.

Smatra da nije dobro što se u javnost šalju različite poruke jer to zbunjuje ljude.

- To odaje dojam nesigurnosti. Onda se u javnosti pojave ljudi koji zastupaju liberalnije mjere. A te osobe nemaju nikakvu odgovornost prema zdravstvenom sustavu. Županijski stožer taj luksuz nema. Tu su ravnatelji zdravstvenih ustanova, ravnateljji bolnica, epidemiolozi i liječnici i oni se moraju brinuti za taj zdravstveni sustav, izjavio je Vugrin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!