14:43 / 29.04.2020.

Autor: Nikolina Devčić/Zajedno za zdravlje/IMS/HRT

Vujčić: Psihičke posljedice koronavirusa ćemo tek osjetiti

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Kanada je do sad zabilježila gotovo 50 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom.
Kanada je do sad zabilježila gotovo 50 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom. Kako kod njih izgleda borba protiv zaraze objasnila je magistrica socijalnog rada Ružica Vujčić koja dugi niz godina živi u Torontu.

- Jučerašnji podatak je da smo bilježili negdje oko 525 novih slučajeva u Ontariju. Živim u Torontu, a on je u provinciji Ontario, a smrtnih slučajeva je jučer bilo 57, rekla je Vujčić.

- Još uvijek smo u izolaciji. Prema uputama provincijske Vlade rade samo tvrtke koje su od važnosti, što su oni definirali. Ja radim od kuće. Škole su zatvorene, jučer smo dobili obavijest da će biti zatvorene do 31. svibnja, za sada. Djeca pohađaju nastavu na daljinu, objasnila je.

- Kad se sve počelo događati svi su bili u fazi privikavanja. Mi ulazimo u sedmi tjedan. Ljudima najteže pada izolacija, nemogućnost da se vide sa svojim prijateljima. Nema više kina, kazališta, rekla je.

U Kanadi su ostale otvorene i specijalizirane trgovine u kojima se prodaju alkoholna pića.

- Kanada ima deset provincija i svaka ima svoje zakone koji ne podliježu federalnim. U Ontariju ne možete kupiti alkoholno piće kao u Hrvatskoj u bilo kojem dućanu. Mi imamo specijalizirane dućane i dobili su dozvolu za rad, objasnila je.

Gospodarske posljedice u Kanadi su velike, objašnjava. Trenutno je ostalo jako puno ljudi bez posla, imamo oko 3 milijuna zahtjeva za prijavu na burzu. S druge strane premijer je dopustio ljudima koji su vlasnici firmi da i oni dobiju novčanu naknadu. I studenti će moći ostvariti novčanu naknadu, rekla je.

Ružica Vujčić i dalje radi, no psihoterapije obavlja putem telefona ili on-line.

- Stres je definitivno povećan, anksioznost isto tako. Izolacija je pokretač za stres. Porast je nasilja u obitelji. Imate djecu koja prate on - line nastavu, neki roditelji su ostali bez posla, neki rade od kuće.. Njihove dnevne aktivnosti su drugačije, objasnila je.

- Evo primjera, netko ima problema u braku, ne može doći na terapiju, moramo pričati preko telefona ili videa. A u kući je s njim ili njom osoba s kojom ima probleme, dakle ne može slobodno razgovarati, kaže.

- I zbog toga psihičke posljedice će se tek osjetiti, zaključila je.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!