17:20 / 22.03.2018.

Autor: D.M./Hina

Vujčić: Uvesti kazneno djelo protiv financijske stabilnosti

-

-

Foto: - / -

Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je u Saboru kako je "Parmalat u odnosu na talijansko gospodarstvo bio jedna sedmina Agrokora".
Guverner HNB-a Boris Vujčić ocijenio je u Saboru da je krizu u Agrokoru bio potres za kakav je teško naći usporedbu u svijetu, ali i naglasio da se ona nije značajnije odrazila na gospodarstvo te naglasio potrebu uvođenja kaznenog djela protiv financijske stabilnosti.

Predstavljajući polugodišnje informacije o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvo polugodište 2016., drugo polugodište 2016. i prvo polugodište 2017. godine, Vujčić je rekao kako iznos gubitaka iskazanih poslije dolaska posebne uprave u Agrokor iznosi oko 7 posto BDP-a, i usporedimo li to recimo s Njemačkom, to je isto kao da u toj zemlji neko poduzeće ima skrivene gubitke u visini 300 milijardi eura. To je ograničeno djelovalo na ostatak gospodarstva jer je pretežni dio financiranja Agrokora dolazio iz inozemstva, dodao je. Napomenuo je kako je "Parmalat u odnosu na talijansko gospodarstvo bio jedna sedmina Agrokora".

Otvoreno: Rusi preuzimaju Agrokor?

Guverner je naglasio i kako financijski sustav nije značajno izložen riziku Agrokora i da može bez značajnih posljedica prebroditi svaki scenarij vezan uz koncern, uključujući i onaj koji uključuje puni otpis svih potraživanja. S druge strane, dodao je Vujčić, postoji još puno neizvjesnosti i rizika vezano uz proces restrukturiranja Agrokora i opcija neurednog restrukturiranja predstavljala bi značajan rizik za gospodarski rast sa svim posljedicama koje iz toga mogu proizaći.

Branimir Bunjac (Živi zid) izjavio je da je HNB-ova "štetna politika jedan od glavnih razloga hrvatskog gospodarskog sloma", da se bančina politika ne mijenja i da banka ništa ne čini na rješavanju problema.
"Guverneru je primjerice jasno što se dogodilo Agrokoru, pa kaže treba upravu staviti u zatvor, treba uvesti kazneno djelo fiskalne neodgovornosti, a što je radio proteklo desetljeće dok je taj proces kulminirao... Naknadno kad je gopsodin Todorić u Londonu, kažete uhvatite Todorića", kazao je Bunjac, koji propituje smisao HNB-a i guvernera. Spomenuvši dug Hrvatske od 700 milijardi kuna, Bunjac je upitao otkud taj dug, tko će to vratiti i je li Hrvatska na pragu grčkog scenarija.

Boris Lalovac (SDP) kazao je kako Hrvatska ne može temeljiti rast na samo jednom sektoru već moramo razvijati i drugu proizvodnju što, tvrdi, pokazuje i usporavanje rasta u zadnjem kvartalu 2017. "To označava da je rast krhak i da su potencijali rasta niski i da ukoliko se ne provedu strukturne reforme - dosezi će biti kratkoročni". Usporedivši gospodarski rast Hrvatske od 2,8 posto s rastom u novim članicama Europske unije od primjerice 7 posto u Rumunjskoj do 3,5 posto u Litvi. Lalovac je istaknuo kako to pokazuje da je struktura gospodarstvima u tim zemljama drugačija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!