Vukelić: SDP-ove optužbe za revizionizam neutemeljene

16.04.2023.

15:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Izvanredna profesorica Vlatka Vukelić

Izvanredna profesorica Vlatka Vukelić

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Izvanredna profesorica Vlatka Vukelić odbacila je u nedjelju optužbe zagrebačkog SDP-a koji je apelirao na Senat i čelništvo Sveučilišta u Zagrebu da zbog revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu ne podrži njezin izbor za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija.

Kako je priopćila, riječ je o pokušaju utjecaja na institucije Sveučilišta nametanjem kriterija političko-ideološke podobnosti i sredstvima političko-medijskog pritiska čime se ugrožava Ustavom zajamčena autonomija Sveučilišta.

Cilj SDP-a je po njezinim riječima utjecati ishod postupka "metodama javnog linča i neargumentirane političke stigmatizacije legalno izabrane dekanice koja pred stupanje na dužnost čeka formalnu potvrdu Senata Sveučilišta".

Smatra da napad na nju kao izabranu dekanicu koji se u svojoj biti iscrpljuje u optužbama za politički krimen zbog političko-ideološki motiviranog nezadovoljstva sadržajem i rezultatima njezinog historiografskog znanstvenog rada grubo povrjeđuje ustavno zajamčenu slobodu znanstvenoga stvaralaštva.

Vukelić je potpisnicima priopćenja poručila "da je vrijeme odlučivanja o kadrovskoj politici na osnovi kriterija tzv. moralnopolitičke podobnosti i naloga partijskih komiteta, davno iza nas".

Za navode o njenom odnosu spram NDH rekla je da nisu potkrijepljeni nikakvim argumentima, niti proizlaze iz bilo kojeg rada kojem je autor. "Optužbu" za revizionizam smatra potpuno neutemeljenom i lišenom čak i pokušaja argumentacije, a naglašeno zlonamjernom i perfidnom te "s osobitom indignacijom i gnušanjem ju odbacuje."

Klevetom je ocijenila tvrdnju SDP-a da je u više navrata svojim javnim istupima iskrivila povijesne činjenice vezano za židovske žrtve u Hrvatskoj, a zabrinjavajućim smatra što predstavnik hrvatske parlamentarne stranke nema saznanja o hrvatskom povijesnom grbu koji je bio u službenoj uporabi kraće vrijeme Odlukom od 29. lipnja 1990.

- Ovo razdoblje raskida veza s reliktima komunističkog, pa socijalističkog političkog razdoblja, za mene je razdoblje najvećeg političkog izazova suvremene hrvatske države te mu, kada god jesam u prilici, odajem dužno poštovanje, pa makar i s fotografijom, ustvrdila je Vukelić.

Potvrda izbora dekanice Fakulteta hrvatskih studija Vlatke Vukelić najavljena je na dnevnom redu iduće sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, zakazane za 18. travnja.

Zagrebački SDP ocijenio je u subotu alarmantnim što je Senat najvažnijeg hrvatskog sveučilišta u modernoj Hrvatskoj, članici Europske unije, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela presjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, uopće razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!