Vukoja: Danas 93 anonimne dojave policiji

05.12.2022.

20:07

Autor: Mladen Sirovica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Danas 93 anonimne dojave glede postavljenog eksploziva

Danas 93 anonimne dojave glede postavljenog eksploziva

Foto: HTV / HRT

Za policijske snage danas mnogo dodatnog posla. Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, za Dnevnik HRT-a, rekao je kako je danas bilo 93 dojave i policija je bila angažirana u svim županijama u Hrvatskoj.

- Od jutra su se dogodile 93 anonimne dojave koje su se većinom odnosile na pravosudne objekte, ali i na trgovačke centre. Na svako mjesto dojave policija je izašla. Obavljeni su protueksplozijski pregledi i utvrdili smo da su sve prijave bile lažne, naglasio je.

Dodaje kako je ovaj broj dojava bio veći nego ikada.

Na pitanje je li policija uspjela ući u trag ovim lažnim prijetnjama. Vukoja je rekao kako je složeno kriminalističko istraživanje u tijeku, te kako se surađuje i s kolegama iz inozemstva kako bi se ušlo u trag osobama koje su slale ove dojave.

- Mi ne istražujemo, kao protu eksplozijska služba, pozadinu nekog događaja mi se usredotočujemo na anonimnu dojavu, na procjenu prijetnje, istaknuo je i dodao kako sve ostalo prepuštaju kriminalističkoj policiji.

Naglašava kako policija mora izaći na svaku dojavu te da svim dojavama pristupaju ozbiljno.

Na pitanje koliko treba vremena da se otkloni sumnja da je bomba eventualno u nekom trgovačkom centru, govori kako to ovisi o količini ljudi u njemu, ali i snagama s kojim raspolažu.

- Postoje procedure postupanja, istaknuo je.

Rekao je kako su trenutno predviđene sankcije za lažnu uzbunu do 3 godine zatvora te kako se nada da će se počinitelji pronaći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!