Vukovar - Grad Heroj i grad heroja

18.11.2021.

19:31

Autor: Ana Zadro/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vukovar - grad-heroj i grad heroja

Vukovar - grad-heroj i grad heroja

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Za Vukovarce je 18. studenog najtužniji dan. Iako je prošlo 30 godina od tragičnog događaja, emocije su žive, a mnogi još s tugom traže svoje najmilije.

Deseci tisuća ljudi u Vukovaru. Oni koji su ga branili 91. reći će - nije to samo grad - heroj, to je grad heroja.

- Mi koji smo preživjeli ovo sve, i oni kojih nema trenutno među nama, i oni su heroji, vi ih ne vidite, ali oni hodaju s nama. Mi ih nosimo u svojim srcima, rekao je Antun Dugan, pripadnik 204. vukovarske brigade.

Teško je danas bilo mnogima ponovno proživljavati onu bol kad su saznali da su njihovi najdraži izgubili život.

- Ja bih želio što prije da se sazna roditeljima kosti gdje počivaju, da možemo zapaliti svijeću, da se pomolimo na grobu, dok smo živi mi, rekao je Nikola Čibarić, pripadnik 204. brigade.

- Samo se bojim da ga nikad nećemo naći, toga me najviše strah. S tim ustajemo i liježemo, i ja, i moja djeca, rekla je Matija Kušić, supruga nestalog branitelja.

Majka francuskog dragovoljca Jean Michela Nicoliera još čeka da ubojica njezinog sina bude priveden pravdi.

- Imam 77 godina, neću živjeti još dugo, ali znam da će se moji sinovi i unuci dalje boriti da bude osuđen, rekla je Lyliane Fournier, majka ubijenog Jean-Michela Nicoliera.

Bol Vukovara osjeća cijela Hrvatska.

Vukovar je u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, poručio je ministar hrvatskih branitelja.

- Ovo danas je pokazatelj s kolikim emocijama se dolazi u Vukovar odati počast žrtvama Vukovara, ali i svim žrtvama Domovinskog rata, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Budućnost grada njegovi su ljudi, poručio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

- Da bude grad ljubavi, radosti i života svih svojih stanovnika, Hrvata, Srba, Mađara, Rusina, svih nacionalnosti, jer svi oni vole svoj grad Vukovar, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Ono što se dogodilo prije 30 godina, više se ne smije ponoviti, čulo se od čelnika SDP-a.

- Zločin u mraku, potajice, u sramu, nije prihvatljiv, nije dopušten, i svi ga zajedno moramo osuditi, i mislim da je to najvažnija poruka. Ne ponovilo se nikada više, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Svoje poštovanje došao je odati i visoki dužnosnik BiH.

- Ovo je poruka i za današnji svijet, za današnje trenutke koje preživljavamo u regionu, da treba na vrijeme reagirati i na vrijeme odvraćati zlo, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Nakon Kolone sjećanja, mnogi iz državnog vrha, kao i političkog života zemlje, posjetili su Spomen-dom Ovčara, posljednju stanicu mnogobrojnih civila i ranjenika iz vukovarske bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!