18:50 / 12.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Vukovar: Mirni prosvjed ili politički skup

-

-

Foto: - / -

Uoči sutrašnjeg prosvjeda zbog neprocesuiranja ratnih zločina, dio političkih stranaka najavio je svoj dolazak u Vukovar. Hoće li zbog toga najavljeni mirni prosvjed prerasti u politički skup?
Uoči sutrašnjeg prosvjeda zbog neprocesuiranja ratnih zločina, dio političkih stranaka najavio je svoj dolazak u Vukovar. Hoće li zbog toga najavljeni mirni prosvjed prerasti u politički skup?

Predsjednik sindikata policije, nedavno suspendiran i maknut sa slučajeva ratnih zločina, već godinama optužuje vrh policije da ne radi dovoljno na procesuiranju odgovornih. Mi ni danas ne znamo broj ubijenih na Ovčari... ja sam imao priliku pogledati spisak kod Bogoljuba Tijanovića, koji naravno nisam mogao dobiti ni snimiti ni fotografirati - popisan prije pogubljenja na Ovčari.To je vrijedan dokument, kaže Nikola Kajkić.

Istraživanje ratnih zločina prioritet je MUP-a, tvrdi pak ravnatelj policije Nikola Milina. Osnovana je radna skupina i nedavno su podignute još dvije kaznene prijave. "Nema nedodirljivih, i hrvatska policija će profesionalno raditi na krim istraživanjima ratnih zločina i da nitko nije iznad zakona, možete biti uvjereni u to," tvrdi Milina.

DORH je izvijestio kako je pokrenuo kaznene postupke protiv gotovo 3600 osoba. Doneseno je 1500 presuda za ratne zločine, a 620 osoba osuđeno je na zatvorske kazne. Kažu - nedostaje im resursa i stručno osposobljenih osoba. "Idući tjedan na županijskom sudu u Zagrebu održat će se sjednica Optužnog vijeća protiv 29 okrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina. Tamo će biti i 29 branitelja određenih po službenoj dužnosti. Znate li, dame i gospodo, koliko će ljudi zastupati optužbu? Jedan, jedan tužitelj."

Čak i ova tema služi za političke obračune, čulo se na skupu. 

No bez politike nije moglo. Šef oporbe kaže Davor Bernardić kaže kako je prosvjed demokratsko pravo, no u ovom se slučaju zloupotrebljava. "Vukovarske žrtve, nestali i njihove obitelji ne smiju služiti za unutarstranačke obračune i sukobe na desnici i u HDZ-u. To je nedopustivo," izjavio je Bernardić.

Najveća organizacija ratnih vojnih invalida u zemlji - podijeljena je u vezi s prosvjedom. Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić demantirao je podjele. Smatra da će manjina članova ići na prosvjed te zbog toga neće snositi sankcije.

No naglasio je kako će se o svemu razgovarati. "Možemo reći da je plemenita ideja o intenziviranju rada državnih tijela vezano za ratne zločine - uspjela. Vidimo kako ima različitih političkih aktera koji su najavili dolazak u Vukovar. Način prosvjeda govori samo o gubljenju vremena, novaca i živaca. Oni koji dolaze iz Hrasta, Mosta i inicijative 'U ime obitelji' - oni su striktno protiv Andreja Plenkovića", kazao je Josip Đakić. Odbacio je tezu da su im najveće udruge otišle u Vukovar jer, rekao je, dva autobusa nisu sve udruge. "Nikome nismo zabranili odlazak, pojedinci su se organizirali i idu, iako je na glavnom odboru HVIDR-e donesena odluka da ne podržavamo taj skup," rekao je Đakić.Njegov stranački kolega Stevo Culej ide na sutrašnji prosvjed. "Svaki političar koji bi htio poentirati u Vukovaru zbog svoje političke ambicije nije dobrodošao. I ja sam koji ću biti tamo ni u jednom trenutku neću reći da sam hadezeovac ili nešto drugo, ja sam tamo Stevo Culej."Na novinarsko pitanje hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji odu na sutrašnji prosvjed, premijer Andrej Plenković kratko je odgovorio: "Vidjet ćemo."

U međuvremenu, u Vukovaru se priprema pozornica, postavlja razglas. Gradska policija sutrašnji događaj ne smatra rizičnim i neće provoditi nikakve posebne mjere. Prema prvim projekcijama - u Vukovaru će sutra biti oko 15 tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!