"Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

18.11.2019.

07:20

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Na današnji dan 18. studenog 1991. nakon tromjesečne srpske opsade slomljena je obrana Vukovara.
Na današnji dan 18. studenog 1991. nakon tromjesečne srpske opsade slomljena je obrana Vukovara. Cijela Hrvatska prisjeća se danas najbolnijih dana tog grada heroja. Obilježavanje je počelo komemorativnim programom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Nekoliko desetaka tisuća građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara prošlo je u Koloni sjećanja Vukovarom do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.  

● Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića iz Vukovara

● Okupirana Škabrnja: ćirilicom je pisalo "Dobro došli u mrtvo selo" 

Ispred spomen-obilježja na Memorijalnom groblju mnoga izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a zatim je slijedila molitva za žrtve Vukovara. Zajednički su vijenac položili i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desecima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar. Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo branitelja grada Vukovara na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem. Nakon toga je služena misa.

U večernjim satima u Vukovaru je niz Dunav pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona. 'Svjetlosna rijeka sjećanja' spomen je na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Hrvatska zvona za Vukovar Diljem zemlje oglasila su se crkvena zvona. Biskupi su pozvali da se uz molitvu  Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ostale žrtve rata obilježi zvonjavom na svim crkvama i katedralama, simbolično u 18 sati i 11 minuta (kao današnji datum).
- Političari o Danu sjećanja
Svijeće u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje
- Škabrnjani se prisjećaju svojih najmilijih
- Tužni rastanak u proboju iz Vukovara
- Bitka za Vukovar
- Djelatnici vukovarske bolnice 1991. učinili čudo 

Prva granata na Vukovar - 15. kolovoza 1991. godine 

Prva granata pala je na vukovarsku bolnicu na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1991. U tri mjeseca opsade grada na bolnicu su dnevno padale stotine granata, a uoči okupacije gađana je sa 700 projektila na dan. U to vrijeme u podrumu bolnice bili su bolesnici i ranjenici te brojni civili koji su ondje potražili spas. O njima su brigu vodili heroji humanosti, liječnici i medicinske sestre i tehničari koji su zbrinuli oko 2.500 ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija u nemogućim uvjetima.

Jedna od žrtava bio je i francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier. On je odveden iz vukovarske bolnice i ubijen na Ovčari 20. studenog. Prije nego što su ga pripadnici JNA odveli iz bolnice, dao je izjavu francuskim novinarima i pritom rekao da je u Vukovaru izgubio previše prijatelja. Odbijao je otići, a iako je znao da će biti teško, priznao je da takve strahote nije mogao zamisliti, prije svega za civile. Stoga je ime Jean-Michela Nicoliera postalo i simbolom stradanja grada heroja, kao i most, poznat iz videosnimke razrušenog Vukovara, na kojem Veselin Šljivančanin nije pustio izaslanika Crvenog križa da dođe do bolnice i spriječi humanitarnu katastrofu.

Nicolierova majka danas je bila u Koloni sjećanja. 

Vodotoranj - do posljednjeg dana obrane vijorila se hrvatska zastava

Jedan od simbola vukovarskog stradanja, ali i otpora velikosrpskoj agresiji svakako je vodotoranj na kojem se sve do posljednjeg dana obrane grada ponosno vijorila hrvatska zastava. Zbog toga su ga punih 87 dana neprijatelji svakodnevno gađali različitim projektilima. Vodotoranj je pogođen više od 600 puta, ali pao nije. Ivica Ivanik i Hrvoje Đalto do posljednjeg su se dana svake noći penjali na 50 metara visok vodotoranj te pod kišom granata i snajperskom paljbom svaki dan iznova podizali hrvatsku zastavu.

Mitnica - jedan od simbola obrane Vukovara

Legendarna Mitnica jedan je od simbola obrane Vukovara. Ondje su bila vrata "srca" grada koji se branio 97 dana. Mitnicu nisu branili komandosi, elitne profesionalne  postrojbe, već građani, civili. Očevi, sinovi branili su kuću po kuću, sklonište po sklonište, gdje su živjeli i skrivali se njihovi najmiliji. Zato se Mitnica  tako dugo odupirala neprijateljskoj agresiji. Padom Vukovara na Mitnici se predalo više od 180 branitelja kako bi barem djelomično spasili tisuće vukovarskih civila. Nažalost za mnoge od njih tek je počela agonija od vukovarskih stratišta do mučilišta po srbijanskim logorima.

Memorijalno groblje - najveća masovna grobnica u Europi od II. svjetskog rata

Spomen-obilježje na Memorijalnom groblju mjesto je na kojemu se cijela Hrvatska klanja vukovarskoj žrtvi. Križ ondje ima i posebnu simboliku za sve obitelji nestalih branitelja i civila. Nažalost, i nakon 27 godina mnoge obitelji još tragaju za svojim najmilijima i nemaju grob na kojem bi zapalili svijeću. Treba reći i da je Memorijalno groblje najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Ondje leže generacije vukovarske mladosti, a među 938 bijelih križeva, koliko je i žrtava, posebno se ističu dva. Jedan simbolizira najmlađu žrtvu, kojoj je bilo samo šest mjeseci, a drugi onu najstariju - koja je imala 104 godine.

Točan broj poginulih i nestalih u gradu još se ne zna - procjenjuje se da je ubijeno i nestalo više od četiri tisuće branitelja i civila, a oko sedam tisuća odvedeno je u srpske logore. Iz grada su prognane 22.000 ljudi.Učenici Osnovne škole "Nikole Andrića" jutros su upalili lampione u gradskome središtu na putu kojim ide Kolona sjećanja.

Na hodnju od 75 kilometara od Knina do Škabrnje uputilo se 57 pripadnika 3. bojne Gardijske mehanizirane brigade "Pauci". Oni su u 6 sati krenuli na završnu dionicu od Benkovca do Škabrnje. S njima je bio i ministar obrane Damir Krstičević. Nakon dolaska u Škabrnju kazao je da je "ponosan na mlade pripadnike koji su ovom zahtjevnom hodnjom pokazali snagu i karakter hrvatskog vojnika, gdje će sudjelovati u komemoraciji za stradale branitelje i mještane".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!