Vlada demokratskog jedinstva u Vukovaru: Hrvatskoj potrebno negdašnje jedinstvo

20.10.2021.

12:35

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D./P.F./Hina

Vukovar posjetili članovi Vlade demokratskog jedinstva iz 1991.

Vukovar posjetili članovi Vlade demokratskog jedinstva iz 1991.

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države. Poručili su kako je današnjoj Hrvatskoj potrebno jedinstvo koje je krasilo njihovu Vladu.

- Članovi Vlade demokratskog jedinstva su došli u Vukovar kako bi odali poštovanje gradu heroju i njegovim građanima, i svima onima koji su dali život za njegovu obranu. Svoj posjet su započeli obilaskom vukovarske ratne bolnice. U Memorijalnom centru Domovinskog rata pogledali su izložbu pod nazivom "Bitka za Vukovar" odavši počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na vukovarskom Memorijalnom groblju, a pomolit će se i kod spomen-obilježja na Ovčari, izvjestila je novinarka Zrinka Perić za Dnevnik HTV-a.

- Ovo je još jedna prilika da nekadašnji ministri predvođeni tadašnjim premijerom Franjom Gregurićem još jednom zajedno posjete Vukovar i prisjete se vremena od prije 30 godina kada se stvarala neovisna Hrvatska i kada su se donosile ključne neovisne odluke, dodala je.

- Vukovar je naša vječna rana, svima nama koji smo u to vrijeme donosili odluke. S posebnim pijetetom dolazim ovdje. Ne bih danas donosio drugačije odluke jer je taj sustav donio rezultate. Dobili smo rat, imali smo jedinstvo bez obzira na to tko je iz koje stranke i podršku svih hrvatskih građana. Jedinstvo je bilo presudno, ocijenio je predsjednik negdašnje Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić.

Uz Franju Gregurića, u Vukovaru su bili i potpredsjednici Vlade Mate Granić i Jurica Pavelić, ministar obrane Luka Bebić, ministar pravosuđa i uprave Bosiljko Mišetić, ministar rada i socijalne skrbi Bernardo Jurlina, ministar trgovine Branko Mikša, ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak te članovi Vlade Dražen Budiša, Zlatko Mateša i Josip Kardum.

Po mišljenju Zlatka Mateše, ono što je obilježilo cijelo to vrijeme bilo je nevjerojatno jedinstvo.

- Bilo je teško vrijeme i morale su se donositi brze odluke, bez velikog prava na grešku, rekao je Mateša i dodao kako je brzina odlučivanja u ono vrijeme bila ključna.

- Ishod na kraju mislim da je za sve bio pozitivan, ocijenio je.

Ivan Jarnjak ustvrdio je kako je Vlada nacionalnog jedinstva stvorila preduvjete da Hrvatska pobijedi u nametnutom ratu.

- Po prvi put u povijesti Hrvata bili smo svi na jednoj strani. I zato smo pobijedili jer da je bilo drugačije ne bismo pobijedili. To nam daje poruku za budućnost. Moramo biti složni bez obzira na Vladu, stranke i sve drugo. Rad Vlade nacionalnog jedinstva je bio vrlo intenzivan i dobra je bila atmosfera. Puno se radilo i dogovaralo. Bez toga ne bi bilo ničega, rekao je Jarnjak.

Za Dražena Budišu posjet Vukovaru prisjećanje je i na Hrvatsko proljeće te na ulogu toga grada i njegovih studenata u tom pokretu.

U spomen na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, članovi Vlade demokratskog jedinstva vijence su položili i svijeće zapalili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari, obišli su Spomen-dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata te memorijalni dio vukovarske bolnice, a posjet će završiti tako što će obići vukovarski vodotoranj i posjetiti Franjevački samostan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!