12:49 / 12.06.2019.

Autor: V.K./HRT

Vukovar posjetilo 120 tisuća učenika osmih razreda

-

-

Foto: - / -

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar zakoračio je u petu godinu postojanja. Tri se godine ondje provodi nacionalni projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru".
Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar zakoračio je u petu godinu postojanja. Tri se godine ondje provodi nacionalni projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru" i kroz njega je prošlo oko 120 tisuća učenika osmih razreda.

O tome je u Vukovaru novinar HRT-a Domagoj Matić razgovarao s ravnateljem JU-a „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ Krunoslavom Šeremetom.

Šeremet je naglasio da je riječ o projektu nastave povijesti Domovinskog rata te učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar na dvodnevnu terensku nastavu i na mjestu događaja, na memorijalnim lokalitetima, upoznaju se s događajima u Vukovaru 1991.

- Na predavanjima uz stručno vodstvo dobivaju širu sliku o tome što se događalo. Važno je naglasiti da imaju i predavanje o bitki za Vukovar i Domovinskom ratu u cjelini, rekao je.

Nakon dolaska u Memorijalni centar učenici se smještaju u hostel, zatim obilaze memorijalne lokalitete kao što su spomen-dom Trpinjska cesta, groblje žrtava iz Domovinskog rata, spomen-dom Ovčara, masovna grobnica Ovčara te spomen-dom u bolnici.

- Djeca također posjećuju dva vukovarska muzeja, Muzej vučedolske kulture i dvorac Eltz.

Šeremet je rekao da je u planu i širenje tog projekta te da je u provedbi pilot-projekt u koji će osim Vukovara biti uključeni Karlovac, Knin, Okučani, Lipik i Pakrac.

- Idemo na širenje projekta kako bi se učenici upoznali  s događajima iz Domovinskog rata i s tih područja, naglasio je.

Djeca vezano za taj projekt imaju vrlo dobre komentare i oduševljeni su sa svime što su naučili o Vukovaru i stvaranju suvremene Republike Hrvatske.

Šeremet ističe da je važan element i to što predavanja djeci drže sudionici Domovinskog rata.

- Osim posjeta učenika osnovnih škola, otvoreni smo i za sve individualne i grupne posjete. Uz stručno vodstvo građani se mogu upoznati sa svime što mi nudimo, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!