Suradnja hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj

17.06.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: P.F./Hina/HRT

Sastanak u Vukovaru

Sastanak u Vukovaru

Foto: HTV / HRT

Predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji sastali su se u Vukovaru. Cilj im je unaprijediti prava manjina i odnose susjednih država.

Nakon razgovora potpisan je zaključak o poticanju suradnje između manjinskih ustanova i udruga na područjima obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta te prekogranične suradnje.

U zaključku se, uz ostalo, navodi kako će se zajedno zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične suradnje te zajedno poticati obnovu i redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je nakon sastanka kako se razgovaralo o proširenju suradnje između manjinskih organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, rješavanju otvorenih pitanja te prekograničnoj suradnji. Govorilo se i o mogućnosti formiranja fonda za prekograničnu suradnju, gdje bi pozvali Vlade dviju zemalja i Europsku komisiju da se uključe, u cilju unaprjeđenja životnih uvjeta u sredinama u kojima žive Hrvati u Srbiji te Srbi u Hrvatskoj.

O posjetu premijera Plenkovića Srbiji


Milorad Pupovac
i Tomislav Žigmanov tom su prilikom komentirali skorašnji posjet hrvatskog premijera Srbiji.

- Očekujemo da će taj susret donijeti novu pozitivnu energiju u odnosima dviju država i biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji, kao što je dolazak premijerke Brnabić bio ohrabrenje Srbima u RH, istovremeno da će rezultirati otvorenim razgovorima i konkretizacijom nekih razgovora, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

- Kontinuitet o kojem je govorio gospodin Pupovac je održan, a to je ono što nas hrabri, da u jednom tako institucionalnom obliku komuniciranja možemo graditi onda i perspektivu za nastavak koji će za posljedicu imati stvaranje pretpostavki za radni sastanak gdje će biti na stolu ono čemu svi težimo - rješavanju otvorenih pitanja, istaknuo je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!