Vukovarci odali počast nestalima u Domovinskom ratu

29.08.2023.

Zadnja izmjena 12:48

Autor: Podnevni dnevnik/HTV/HRT

Počast u Borovu Naselju nestalim osobama

Počast u Borovu Naselju nestalim osobama

Foto: HTV / HRT

U povodu Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koji se obilježava sutra u Varaždinu - Grad Vukovar i Udruga „Vukovarske majke", podno spomen-obilježja nestalim osobama u Borovu Naselju, položili su vijenac i zapalili svijeću. 

Na području grada Vukovara traga se za 376 nestalih osoba. Iz Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja poručili su kako je nužno vratiti nestalima identitet, a obiteljima mir, dodavši da njihove obitelji od istine o svim nestalima nikada neće odustati.

- Obiteljima to puno znači, ono jeste dugačko i dugo traje, ali kad jedna obitelj pronađe svoje, to znači da dobije veliko olakšanje, da ima mjesto gdje zapaliti svijeće, izmoliti se, kazala je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke".

- Do dana današnjeg za Borisa ne znamo. Dolazi mi najgori dani - 5.9. je mom Borisu rođendan, to je 32 godine da ne znamo za njega, rekla je Verica Rapčak, majka nestalog hrvatskog branitelja Borisa Rapčaka.

Napori Hrvatske u pronalaženju nestalih


U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovala je Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Paltrinieri je kazala da je Zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu donesen propisuje tko je nestala osoba - smrtno stradala osoba za koju nemamo podatke o ukopu. Prijavu nestanka podnosili su obitelji u kartone u Crvenom križu.

- Za Ministarstvo cijeli postupak traganja za nestalom osobom prestaje završnom identifikacijom osobe ili pronađenih posmrtnih ostataka, kazala je Paltrinieri.

Napomenula je da je danas na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku organizirana identifikacija posmrtnih ostataka branitelja pronađeni u jednoj masovnoj grobnici.

- Ministarstvo s drugim nadležnim institucijama prikuplja podatke o nestalim osobama, masovnim grobnicama, izlazi na teren i provodi probna iskapanja, ekshumacije, šalje se sve na analizu DNK i kada stignu rezultati, zove se obitelj na završnu identifikaciju. Obitelj mora potvrditi nalaze identifikacije, kazati prihvaća li rezultate i onda postupak za Ministarstvo branitelja završava, rekla je.


Za nestale hrvatske državljane koji su nestali u Srbiji kazala je da hrvatske nadležne institucije kontinuirano traže podatke od Srbije, no Paltrinieri naglašava da je komunikacija loša i da su dosadašnji rezultati isključivo plod iznimnih napora s hrvatske strane.

Više pogladajte u videoprilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!