11:25 / 01.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Vukovarci se sjećaju najmilijih

-

-

Foto: - / -

Na blagdan Svih svetih, a uoči Dušnog dana, Vukovarci tradicionalno obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih, na koja polažu cvijeće i pale svijeće.
Na blagdan Svih svetih, a uoči Dušnog dana, Vukovarci su tradicionalno obilazili posljednja počivališta svojih najmilijih, na koja polažu cvijeće i pale svijeće.

Svijeće i cvijeće polagali su i pokraj 938 bijelih kamenih križeva koji se nalaze nedaleko od središnjeg spomenika na tom groblju, a koji simboliziraju 938 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991., ekshumiranih 1998. iz masovne grobnice na obližnjem Novom groblju.

"Kada počne studeni, nama Vukovarcima posebno je teško. U ove dane, kada se prisjećamo svojih pokojnih, približavaju se i dani koji su nam najteži, u kojima smo 1991. prognani iz svoga grada, a mnogi članovi naših obitelji, rodbina i prijatelji su ubijeni ili se još vode kao nestali", kaže Mara Manojlović koja je na Memorijalom groblju obišla grob ubijenog rođaka.

"Kada dođu Svi sveti, svima koji su nekoga izgubili u Vukovaru jako je teško, ali možda je najteže nama koji i dalje tražimo najmilije i ne znamo gdje im je grob. Nemamo mjesto na koje možemo doći, položiti cvijeće i zapaliti svijeću", tužno govori Mato Mikić čiji je bratić ubijen u obrani Vukovara 1991. i još je na popisu zatočenih i nestalih.

Brojni građani pohodili su i mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila ubijenih na tom mjestu 20. studenoga 1991., dva dana nakon sloma obrane Vukovara.

Svi su oni, s još šezdesetak osoba, dan prije odvedeni iz vukovarske bolnice. Njih 200 ubijeno je na Ovčari, a za ostalima se još traga.

U spomen na njihovu žrtvu građani su polagali cvijeće i palili svijeće kod spomen-obilježja i samog mjesta masovne grobnice udaljene dvadesetak metara od spomen-obilježja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!