11:01 / 17.11.2018.

Autor: Maja Sever/HRT

Vukovarska bolnica - srce obrane grada

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: - / -

U tri mjeseca opsade grada u Vukovarskoj bolnici zbrinuli su 2.500 ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija. Sve to pod kišom granata.
Simbol stradanja Vukovara bila je i ostala vukovarska Ratna bolnica, a njezini su liječnici i medicinsko osoblje heroji humanosti. U tri mjeseca opsade grada zbrinuli su 2.500 ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija. Sve to pod kišom granata koje su svakodnevno padale na bolnicu, iako je na krovu i u dvorištu bio znak Crvenog križa.

JNA i srpske paravojne postrojbe nisu poštovale ni jednu Ženevsku konvenciju, a međunarodna zajednica nije reagirala na apele iz bolnice u kojoj nije bilo hrane, vode, struje, lijekova, sanitetskog materijala. Na dan okupacije grada u podrumima bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika, s njima i tristotinjak djelatnika bolnice te brojni civili kojima kraj agresije nije donio spas.

Pogledajte rijetko viđene arhivske snimke u reportaži koja je podsjetnik na ranjenike, nestale, na liječnike i medicinske sestre, na osoblje bolnice koje je ispisalo jednu od najhumanijih priča Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!