19:31 / 08.11.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Vukovarski franjevci napravili novi popis žrtava

-

-

Foto: - / -

Vukovarski franjevci prošle su godine pokrenuli inicijativu da se utvrdi potpuni i konačni popis žrtava u Domovinskom ratu na području bivše općine Vukovar.
Za deset dana od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja krenut će još jedna tužna kolona sjećanja. Vukovarski franjevci prošle su godine pokrenuli inicijativu da se utvrdi potpuni i konačni popis žrtava u Domovinskom ratu na području bivše općine Vukovar. Do danas - takav popis nije ni postojao.

Dvadeset i sedam godina nakon Domovinskog rata još uvijek ne postoji službeni popis žrtava velikosrpske agresije.

"Mi smo za sam početak otvorili prvi popis u kojemu je bilo 1054 žrtve i to nam je bio temeljni popis da nam se javljaju svi oni koji ne nalaze svoje na tom popisu“, rekao je Ivica Jagodić, župnik i gvardijan župe sv. Filipa i Jakova.

Godinu dana poslije popis je narastao na 2780 imena, branitelja i civila, - što je, vjeruju franjevci, konačni broj.

Mnoge su obitelji kucale na vrata samostana s podacima svojih najmilijih čija imena nisu na popisu. Među njima i Branka Papac.

"Dakle Papac Marica je civilna žrtva - nije prijavljena, Papac Krešimir je iz Zagreba dragovoljac isto nije na tom popisu", kaže Branka Papac.

Kako je moguće da se nakon toliko godina imena poginulih heroja čak i ne nalaze na popisu žrtava, kao da nisu bili sudionici Domovinskog rata - pita se Branka.

"Jako sam žalosna jer naši ljudi koji su dali živote, bili su spremni dati živote jednostavno su zaboravljeni", istaknula je Branka Papac.

Konačni popis bit će javno izložen u samostanu sv. Filipa i Jakova. Pa ako netko primijeti da još nečije ime nedostaje, može se slobodno javiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!