Vukovarski vodotoranj otvorio vrata za posjetitelje

31.10.2020.

17:55

Autor: Zrinka Perić/HRT

default error photo
Nakon više od tri godine, uz pjesmu i spektakularni vatromet svečano je otvoren obnovljen simbol hrvatskog zajedništva - Vukovarski vodotoranj.
Nakon sinoćnjeg svečanog otvorenja obnovljeni vukovarski vodotoranj danas je otvorio vrata za sve posjetitelje. Već prvoga dana mnogi su željeli ući i vidjeti kako izgleda jedan od simbola stradanja i žrtve Vukovara u Domovinskom ratu.

Otvoren Vukovarski vodotoranj

Nakon više od tri godine, uz pjesmu i spektakularni vatromet svečano je otvoren obnovljen simbol hrvatskog zajedništva - Vukovarski vodotoranj. 

Jedna lijepa priča bez politike. Hrvatska priča o zajedništvu. Sve drugo je bilo po strani, istaknuo je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Dan poslije vodotoranj je otvoren i za građane. Ivanu se ovdje miješaju osjećaji ponosa, ali i velike tuge. Njegove su ratne rane i ožiljci, kaže, duboki. 

- Poseban osjećaj. Došli smo s djecom da vide simbol otpora i ponosa, kaže Ivan Radalović iz Pule.

Simbol stradanja i otpora danas je u Vukovar došla vidjeti gotovo cijela Hrvatska.

- Ljudi moji zapamtite Vukovar. Zapamtite žrtve. Zapamtite majke koje plaču, koje nemaju svoje sinove. Nađite one kojih više nema, poručuje Ankica Jurčević iz Omiša.

Grad u kojemu je život izgubio njihov sunarodnjak Jean M. Nicoliere odlučili su posjetiti i mladi Francuzi.

- Ovako nešto nismo prije vidjeli, vidi se da je novo. Vodotoranj je za nas umjetnički rad, rekao je turist iz Francuske Batista.

Kroz njegovu ranjenu utrobu sve posjetitelje vodi Vukovarka Iva. Priča im o herojstvu, ali i velikoj žrtvi.

- Razgovaramo o hrvatskoj povijesti, o braniteljima, o Domovinskom ratu. Pokažem sadržaje, odem s njima na vidikovac da im pokažem grad, kaže Iva Tilić koja radi kao vodič u Vukovaru.

Vodotoranj je obišao i potpredsjednik Vlade.

- On je velebno djelo, prepun simbolike. Vjerujem da će za buduće generacije biti ono što je bio u Domovinskom ratu i procesu obnove, da će biti simbol zajedništva, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Vodotoranj će definitivno biti jedna od glavnih točaka obilaska grada Vukovara, naglasio je ministar obrane Mario Banožić.

- Svaki ovaj pogled me podsjeća na one dane. To je ipak bila najveća bitka nakon drugog svjetskog rata. Bila je to bitka svih bitaka. Bez obzira što smo izgubili grad, mi smo dobili Hrvatsku, istaknuo je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

Jer kao i u ratu, vodotoranj je i u miru ujednio cijelu Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!