Vuleta: Ulica Vesne Bosanac iskaz poštovanja Vukovaraca

08.07.2022.

11:01

Autor: V.K./HRT/Hina

U Vukovaru Ulica Vesne Bosanac

U Vukovaru Ulica Vesne Bosanac

Foto: Igor Soban / Pixsell

Odluka Gradskog vijeća da se Bolnička ulica u Vukovaru preimenuje u Ulicu Vesne Bosanac mali je ali simbolični čin poštovanja prema ratnoj i višegodišnjoj poratnoj ravnateljici vukovarske bolnice, izvijestili su u petak iz vukovarske organizacije Hrvatskih suverenista.

Odluka o preimenovanju Bolničke ulice u Ulicu Vesne Bosanac donijelo je Gradsko vijeće Vukovara na sjednici u četvrtak većinom glasova, podsjeća predsjednik Kluba vijećnika Hrvatskih suverenista u vukovarskom Gradskom vijeću Vedran Vuleta dodajući kako su se iz te političke opcije nadali da bi prijedlog mogao biti donesen jednoglasno s obzirom na značaj koji je dr. Vesna Bosanac imala za sve Vukovarce.

- Međutim, usvojen je većinom glasova hrvatske opcije, ali zadovoljni smo jer smo već dobili pozitivne komentare građana Vukovara, rekao je Vuleta istaknuvši kako je dr. Vesna Bosanac bila simbol obrane i stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, iznimno hrabra žena koja je poslala nebrojeno puno apela za spas ranjenika i civila u Vukovaru tijekom brutalne agresije 1991., a i sama je završila u srbijanskom ratnom zatočeništvu.

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja je zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika, postala je jedan od simbol obrane Vukovara i otpora agresiji u Domovinskom ratu, umrla je 21. ožujka u 73. godini, nakon duge i teške bolesti.

Vuleta podsjeća i kako su prije samog izglasavanja, sukladno zakonu, Hrvatski suverenisti kao predlagatelji, proveli anketu među stanarima u Bolničkoj ulici slažu li se s prijedlogom promjene naziva poslije čega su tražili pozitivno očitovanje od vladinog povjerenstva za standardizaciju imena.

- Kako građanima ne bi stvarali novčani trošak u Odluku smo uvrstili odredbu prema kojoj će Grad Vukovar refundirati trošak onim građanima koji budu morali promijeniti osobne iskaznice, navodi predsjednik Kluba vijećnika Hrvatskih suverenista u Gradskom vijeću Vukovara Vedran Vuleta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!