18:21 / 11.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Vurušić: Islamska država jest poražena ali nije uništena

-

-

Foto: - / -

Trećeg dana turske ofenzive u Siriji raste broj mrtvih i izbjeglih. U Temi dana govorili su novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić te vojni i sigurnosni analitičar s portala Obris.org Igor Tabak.
Trećeg dana turske ofenzive u Siriji raste broj mrtvih i izbjeglih. I danas su turski borbeni zrakoplovi i topništvo gađali kurdske vojne ciljeve na sjeveroistoku Sirije. Koje bi mogle biti dugoročne posljedice tog napada, hoće li nasilje na Bliskom istoku eskalirati te hoće li Europu preplaviti novi val izbjeglica? U Temi dana govorili su novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić te vojni i sigurnosni analitičar s portala Obris.org Igor Tabak.

Turska očekuje "jasnu i glasnu" podršku NATO-a za operaciju u Siriji  

Vlado Vurušić smatra kako je jedan od planova Erdogana da odvoji Kurde uz granicu i Kurde koji su u Turskoj i protjera u Irak.

- Ovo može izazvati sukobe i destabilizaciju Iraka koja je ionako zemlja koja je stalno na rubu sukoba. Kurdi su napušteni od svih, i prepušteni sebi, dodaje Vurušić.

Tabak ističe kako to nije sve od Islamske države.

- U momentu kad je Islamska država teritorijalno sabijena u ništa, to je ono čime se Trump voli hvaliti pa veli potpuno smo ju pobijedili ima jedan velik broj ljudi koji su zapravo iskliznuli, utopili se u stanovništvo Sirije, dakle mimo toga se procjenjuje da u Siriji ima 10-15 000 boraca Islamske države koji trenutno nisu u tim logorima i koji u krajnjoj liniji zadnjih dana su se našli izričito pozvani od al Bagdadija koji je i dalje vođa ISIL-a, koji je na slobodi, da pomognu, osloboditi braću u logorima.

Nizozemska suspendirala izvoz oružja Turskoj, Švedska zagovara embargo na prodaju oružja

Vurušić naglašava kako Islamska država na neki način jest poražena ali nije uništena. Ona i dalje postoji i djeluje. Za očekivati je da će Kurdi u Turskoj na neki način reagirati i htjeti na neki način pomoći svojoj braći.  


Božinović o prijetnji Erdogana: Spremni na sve, ali se nadam razumu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana europskim liderima da će prema Europi pustiti 3,6 milijuna izbjeglica, ako vojnu operaciju koju upravo provodi protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, nastave nazivati okupacijom.

Ministar Božinović kaže kako je Hrvatska spremna na sve scenarije, no da je riječ o scenariju koji je problematičan za sve države, a ne samo za Hrvatsku. Istaknuo je kako je Turska preuzela ogroman teret migracija te je uvjeren kako će Europska unija i Turska naći razumno rješenje.

- Ovakav razvoj sigurno da nije poželjan, međutim, ja sam prilično uvjeren da je racionalizam još uvijek itekako prisutan u međunarodnim odnosima. rekao je Božinović.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!