09:04 / 06.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Visoki upravni sud presudom je poništio rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave o ništavnosti Odluke o privremenom financiranju grada Trilja na temelju kojeg rješenja je Vlada u ožujku raspustila triljsko Gradsko vijeće.

Odluku o privremenom financiranju grada Trilja donijela je 30. prosinca prošle godine predstavnička većina u triljskom Gradskom vijeću.

Predsjednica raspuštenog Gradskog vijeća Trilja Žana Majić pokrenula je spor protiv Ministarstva pravosuđa i uprave radi poništenja Odluke koju je donijelo sedam vijećnika Nezavisne liste Ivana Šipića i Mosta, a nakon što predloženi gradski proračun za 2022. gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina nije dobio potrebnu podršku većine. Za takav je prijedlog bilo šest vijećnika HDZ-a.

Odluka o privremenom financiranju grada Trilja bila je za prvi kvartal godine, vrijedna nešto više od 15 milijuna kuna, koju je gradonačelnik Bugarin stavio van snage i donio Odluku o financiranju redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja od oko 12 milijuna kuna za isto razdoblje.

U triljski slučaj uplelo se naposljetku i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je sjednicu na kojoj je izglasana Odluka o privremenom financiranju proglasilo ništavom. Takvu je odluku Ministarstva sada Visoki upravni sud RH proglasio nezakonitom.

- Ako se proračun za narednu godinu ne može donijeti prije početka godine za koju se donosi, a gradonačelnik ne predloži privremeno financiranje nadležno radno tijelo Gradskog vijeća za proračun ili najmanje sedam vijećnika imaju pravo predložiti donošenje Odluke o privremenom financiranju, stoji u odluci suda.

Sjednicu je sazvala ovlaštena osoba - predsjednica Gradskog vijeća, piše u presudi koju je potpisala predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Mirjana Juričić, a utvrđeno je da su svi članovi dobili poziv za sjednicu te kako je sjednici prisustvovala većina potrebna za zakonit rad i odlučivanje.

Temeljem odluke Ministarstva pravosuđa i uprave da je triljska sjednica ništavna, Vlada RH je raspustila tamošnje Gradsko vijeće.


Malenica: U kratkom roku Visoki upravni sud i o raspuštanju GV Trilja

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u petak kako bi Visoki upravni sud (VUS) u kratkom roku trebao odlučiti i u upravnom sporu protiv Vladina rješenja da se raspusti triljsko Gradsko vijeće.

Sud bi u nekom kratko roku trebao odlučiti o tome, a dok do toga ne dođe, imamo situaciju kakvu imamo, rekao je ministar novinarima i dodao da je triljsko Gradsko vijeće raspušteno dok VUS ne odluči o zakonitosti Vladine odluke o njegovu raspuštanju.

Visoki upravni sud poništio je rješenje Ministarstva o ništavnosti Odluke o privremenom financiranju Grada Trilja, na temelju kojeg je Vlada u ožujku raspustila Gradsko vijeće.

I protiv te odluke je pokrenut upravni spor i očekuje se da VUS o njoj donese odluku, rekao je Malenica.

Zbog činjenice da je pred VUS-om još uvijek u tijeku upravni spor protiv Vladina rješenja o raspuštanju triljskog Gradskog vijeća, iz Ministarstva pravosuđa Hini su odgovorili kako ne mogu prejudicirati daljnja postupanja do okončanja tog postupka.

Sličan slučaj, drugi razlog

Ministarstvo navodi i kako je slučaj sličan triljskom bio krajem 2006. i početkom 2007. godine u Gradu Oroslavju, ali iz drugog razloga.

Tadašnji Središnji državni ured za upravu poništio je sjednicu Gradskog vijeća Oroslavja vezano uz pitanje poziva i prisutnosti vijećnika na sjednici te valjanosti mandata. U navedenom slučaju, tadašnji Upravni sud poništio je odluku Središnjeg ureda, navelo je Ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!