VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

06.05.2022.

09:04

Autor: I.Z./HRT/Hina

VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Visoki upravni sud presudom je poništio rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave o ništavnosti Odluke o privremenom financiranju grada Trilja na temelju kojeg rješenja je Vlada u ožujku raspustila triljsko Gradsko vijeće.

Odluku o privremenom financiranju grada Trilja donijela je 30. prosinca prošle godine predstavnička većina u triljskom Gradskom vijeću.

Predsjednica raspuštenog Gradskog vijeća Trilja Žana Majić pokrenula je spor protiv Ministarstva pravosuđa i uprave radi poništenja Odluke koju je donijelo sedam vijećnika Nezavisne liste Ivana Šipića i Mosta, a nakon što predloženi gradski proračun za 2022. gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina nije dobio potrebnu podršku većine. Za takav je prijedlog bilo šest vijećnika HDZ-a.

Odluka o privremenom financiranju grada Trilja bila je za prvi kvartal godine, vrijedna nešto više od 15 milijuna kuna, koju je gradonačelnik Bugarin stavio van snage i donio Odluku o financiranju redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja od oko 12 milijuna kuna za isto razdoblje.

U triljski slučaj uplelo se naposljetku i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je sjednicu na kojoj je izglasana Odluka o privremenom financiranju proglasilo ništavom. Takvu je odluku Ministarstva sada Visoki upravni sud RH proglasio nezakonitom.

- Ako se proračun za narednu godinu ne može donijeti prije početka godine za koju se donosi, a gradonačelnik ne predloži privremeno financiranje nadležno radno tijelo Gradskog vijeća za proračun ili najmanje sedam vijećnika imaju pravo predložiti donošenje Odluke o privremenom financiranju, stoji u odluci suda.

Sjednicu je sazvala ovlaštena osoba - predsjednica Gradskog vijeća, piše u presudi koju je potpisala predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Mirjana Juričić, a utvrđeno je da su svi članovi dobili poziv za sjednicu te kako je sjednici prisustvovala većina potrebna za zakonit rad i odlučivanje.

Temeljem odluke Ministarstva pravosuđa i uprave da je triljska sjednica ništavna, Vlada RH je raspustila tamošnje Gradsko vijeće.


Malenica: U kratkom roku Visoki upravni sud i o raspuštanju GV Trilja

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u petak kako bi Visoki upravni sud (VUS) u kratkom roku trebao odlučiti i u upravnom sporu protiv Vladina rješenja da se raspusti triljsko Gradsko vijeće.

Sud bi u nekom kratko roku trebao odlučiti o tome, a dok do toga ne dođe, imamo situaciju kakvu imamo, rekao je ministar novinarima i dodao da je triljsko Gradsko vijeće raspušteno dok VUS ne odluči o zakonitosti Vladine odluke o njegovu raspuštanju.

Visoki upravni sud poništio je rješenje Ministarstva o ništavnosti Odluke o privremenom financiranju Grada Trilja, na temelju kojeg je Vlada u ožujku raspustila Gradsko vijeće.

I protiv te odluke je pokrenut upravni spor i očekuje se da VUS o njoj donese odluku, rekao je Malenica.

Zbog činjenice da je pred VUS-om još uvijek u tijeku upravni spor protiv Vladina rješenja o raspuštanju triljskog Gradskog vijeća, iz Ministarstva pravosuđa Hini su odgovorili kako ne mogu prejudicirati daljnja postupanja do okončanja tog postupka.

Sličan slučaj, drugi razlog

Ministarstvo navodi i kako je slučaj sličan triljskom bio krajem 2006. i početkom 2007. godine u Gradu Oroslavju, ali iz drugog razloga.

Tadašnji Središnji državni ured za upravu poništio je sjednicu Gradskog vijeća Oroslavja vezano uz pitanje poziva i prisutnosti vijećnika na sjednici te valjanosti mandata. U navedenom slučaju, tadašnji Upravni sud poništio je odluku Središnjeg ureda, navelo je Ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!