Weber čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen

13:49 / 11.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Manfred Weber

Manfred Weber

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber je u subotu u Zagrebu, u svom govoru na općem saboru HDZ-a, čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen, te ocijenio da je zapadnom Balkanu potrebno ponuditi jasnu europsku perspektivu.

- Ovo je moje prvo putovanje u inozemstvo u svojstvu predsjednika EPP-a i time odajem počast Hrvatskoj i osobno premijeru Andreju Plenković koji je napravio sjajan posao. Hrvatska se uskoro priključuje eurozoni i šengenskom području i to je jasan dokaz da je premijer Plenković za Hrvatsku ostvario uspješnu europsku priču, rekao je Weber na 19. općem saboru HDZ-a. Weber je 1. lipnja u Rotterdamu na mjestu predsjednika EPP-a zamijenio Donalda Tuska.

Govoreći o europskom putu zapadnog Balkana i osobito Bosne i Hercegovine, Weber je naglasio da je toj regiji potrebno pružiti jasnu europsku perspektivu.

- Što se tiče BiH, kao i cijelog zapadnog Balkana, potreban je jasan vremenski raspored ... trebamo konkretne korake kako bi se oni osjećali dobrodošli u Europsku uniju, rekao je.

Naglasio je međutim da je potrebno provesti reforme u EU-u kako bi Europa bila spremna odgovoriti na "izazove našeg vremena". 

- Ne smije se događati da jedan čovjek, na primjer Viktor Orban, blokira cijelu Europsku uniju kad želimo uvesti sankcije. Europa koja ne može odlučivati o zajedničkoj vanjskoj politici bit će slaba. Europa mora govoriti jednim snažnim glasom, rekao je Weber.

Također je osudio "brutalnu, nelegalnu i neopravdanu" rusku invaziju na Ukrajinu i naglasio da je to bio napad na slobodu i demokraciju.

- U Europi je ponovno rat. Vi Hrvati dobro znate kako je to biti napadnut i što znači boriti se za slobodu i demokraciju. Kad su ruski tenkovi prešli preko granice 24. veljače nije napadnut samo teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine. Napadnuta su načela na kojima se temelji Europska unija i vrijednosti koje Europljani tako cijene. Napadnuta je sloboda, demokracija i vladavina zakona. (Vladimir) Putin želi ponovno napisati povijest u kojoj postoje sfere utjecaja i gdje se ponovno podiže Željezna zavjesa, rekao je.

Dodao je da Europljani trebaju zajednički raditi na obrani i sigurnosti te je u tom kontekstu pozdravio najavu pristupanja Švedske i Finske NATO-u.

- Mi u EPP-u u potpunosti podupiremo NATO koji je kralježnica naše obrane i naše sigurnosti. Ali Europa mora unutar NATO-a biti snažnija. Moramo raditi na jačanju europskog stupa obrane i moramo biti sposobni zaštititi Europljane, rekao je Weber.

- Europa je napadnuta. Europski način života je na kocki. Ovo su ozbiljna vremena i sada je trenutak da se borimo za naše vrijednosti. Istinski desni centar je ono što nam treba. Iskustvo, vrijednosti, odgovornost, vizija za budućnost, to je u našem DNK. Trebamo snažnu Europu, Europa treba snažnu Hrvatsku, Europa treba snažan HDZ. Sretno, učinit ćemo to zajedno!, zaključio je Weber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!