10:25 / 10.09.2018.

Autor: P.F./Z.V./HRT

WMO: Vrlo velika vjerojatnost pojave slabog El Nina

-

-

Foto: - / -

Nema znanstvene potvrde da će to znatnije utjecati na vrijeme u Hrvatskoj do kraja ove godine. No i bez El Nina relativno je velika vjerojatnost za iznadprosjecno toplu jesen.
Svjetska meteorološka organizacija objavila je da je vrlo velika vjerojatnost pojave slabog El Nina u posljednjem kvartalu ove godine.

Nema znanstvene potvrde da će to znatnije utjecati na vrijeme u Hrvatskoj do kraja ove godine. No i bez El Nina relativno je velika vjerojatnost za iznadprosjecno toplu jesen.

Također se povećava vjerojatnost da će sljedeća godina biti toplija od prosjeka, i to ne samo u odnosu na "prastaro" klimatološko razdoblje 1961. - 1990. nego i u odnosu na novije razdoblje, od 1981. do 2010., s dinamičnijim odnosno promjenljivijim vremenom od ovoga koje smo imali prošlih mjeseci. Tada je nad našim dijelom Europe vladalo tzv. bezgradijentno polje - izraženije ciklone i anticiklone češće su se premještale daleko izvan Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!