12:55 / 18.03.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

WWF poziva na uključivanje u Sat za planet Zemlju

Dubrovnik, Sat za planet Zemlju

Dubrovnik, Sat za planet Zemlju

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozivala je gradove, mjesta, tvrtke, institucije i građane da se 27. ožujka pridruže inicijativi Sat za planet Zemlju isključivanjem javne i dekorativne rasvjete na 60 minuta. 

Ovogodišnja inicijativa Sat za planet Zemlju održava se u subotu 27. ožujka od 20.30 pod sloganom "Pokreni se za planet", priopćili su iz WWF Adrije.

Uz apel za isključivanjem javne i dekorativne rasvjete na 60 minuta u gradovima te one u domovima, WWF poziva građane da se priključe i zoom događaju koji organiziraju u vrijeme samog Sata za planet Zemlju.

Ističu da će zoom događaj poslužiti kao podsjetnik da je neophodno da se hitno pokrenemo i promijenimo ponašanje kako bismo ublažili klimatske promjene.

- Ovo je već druga godina da Sat za planet Zemlju, akciju zbog koje su milijuni plesali i slavili na ulicama i trgovima diljem svijeta, obilježavamo virtualno, kako nam omogućuju okolnosti zbog pandemije COVID-19. To je jasan podsjetnik na činjenicu da se klimatske promjene ne događaju nekom drugom, negdje daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovdje, istaknula je u priopćenju izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Dodaju da su ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta.

Smatraju da klimatske promjene jasno govore da, unatoč brzom tehnološkom razvoju, mi i dalje potpuno ovisimo o prirodi.

- Moramo očuvati najmanje 30 posto Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo. Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5 Celzijev stupanj, poručuje Kalauz.

Sat za planet Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. Unatoč teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: sudjelovalo je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijardi reakcija na globalnim društvenim mrežama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!