09:49 / 04.07.2019.

Autor: HRT

Z. Marić ovlašten potpisati pismo namjere za ERM 2

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je ovlastila ministra financija Zdravka Marića za potpisivanje pisma namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM 2, što je jedan od koraka potrebnih za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.
Vlada je ovlastila ministra financija Zdravka Marića za potpisivanje pisma namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM 2, što je jedan od koraka potrebnih za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Slanje pisma, koje supotpisuje guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, očekuje se do kraja tjedna. Upućuje se predsjedniku euroskupine, predsjedniku Europske središnje banke, ministrima financija država članica europodručja, ministru financija Kraljevine Danske i guverneru Središnje banke Kraljevine Danske i potpredsjedniku Europske komisije zaduženom za euro. U pismu se izražava hrvatska namjera ulaska u tečajni mehanizam te se Hrvatska obvezuje na provedbu 19 mjera idućih godinu dana, i to u šest područja, u kojima će sudjelovati devet Vladinih resora.

Tih šest područja su održavanje i očuvanje makroprudencijalne stabilnosti, suradnja s Europskom središnjom bankom, jačanje kapaciteta i kvalitete rada Državnog zavoda za statistiku (DZS), sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, unapređenje poslovne klime i poboljšanje upravljanja u javnom sektoru, posebno u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

Ulazak u ERM II korak je prema uvođenju eura, a Hrvatska će u tom tečajnom mehanizmu biti otprilike dvije godine, tijekom kojih će se testirati njezino ispunjavanje maastrichtskih kriterija.

O ulasku neke zemlje u ERM 2 odlučuju članice eurozone i Europska središnja banka. Premijer Andrej Plenković rekao je da je uvođenje eura proces koji ne ide preko noći, nego je sustavan i temeljito pripreman, te da su predviđene mjere realno provedive.

- To je kontinuitet naše politike vrlo jasno zacrtanoga cilja, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!