11:29 / 08.03.2018.

Autor: HRT

Z. Marić: Reforme u zdravstvenom sustavu, javnoj upravi, pravosuđu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija kazao je da je izvješće Komisije dobrim dijelom u skladu s očekivanjima Vlade.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da vezano za strukturne reforme naglasak treba staviti na reformu zdravstvenog sustava, da treba bolje organizirati javnu upravu te raditi na reformama u području pravosuđa i obrazovanja.

Nakon što je jučer Europska komisija ocijenila da je Hrvatska jedna od tri zemlje članice koje i dalje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže, iako se te neravnoteže smanjuju, ministar Marić kazao je da je izvješće Komisije dobrim dijelom u skladu s očekivanjima Vlade.

Duboko smo svjesni svih okolnosti koje su u proteklom razdoblju obilježile i gospodarski razvoj i reformski dio, kazao je Marić, napominjući kako su, s jedne strane prepoznati i pozitivni gospodarski pokazatelji, a posebno je apostrofiran napredak u javnim financijama. No, u isto vrijeme izvješće upozorava da su nužne strukturne reforme kako bi Hrvatska imala kontinuitet i održivost ovakvih stopa gospodarskog rasta, kazao je Marić. Dodao je da treba napraviti iskorak kako bi potencijal hrvatskog gospodarstva porastao. Jer ovdje ne govorimo o gospodarskom rastu jedne godine, već o srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, rekao je.

Na novinarsku konstataciju da se odustalo od poreza na nekretnine te da reforme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu još stoje, Marić je rekao kako u tom reformskom paketu ima nekoliko segmenata koji su veliki konzumenti proračunskog novca. Dodao je i kako je javna uprava nešto o čemu se govori već više od dva desetljeća i vrlo često se pristupa parcijalno toj problematici, no ona nije tako jednostavna kako se smatra. Mislim da se treba i može napraviti iskorak u smislu same racionalizacije i organizacije javne uprave, ali uz adekvatan stimulativan sustav plaća koji u ovom trenutku ne postoji, rekao je Marić. 

Istaknuo je i da su dva područja na kojima treba raditi, što je pokazalo i izvješće EK, pravosuđe i obrazovanje. Jer, bez obrazovanja koje će biti poveznica s tržištem rada ne možemo očekivati dugoročnu održivost naših stopa rasta, kazao je. U isto vrijeme, kako je rekao, zadaća Vlade je da čini sve što je u njezinoj mogućnosti da stimulira gospodarsku aktivnost, porezno, neporezno, administrativno rasterećenje gospodarstva i poreznih obveznika.

Na novinarski upit što treba prvo napraviti, Marić je rekao da je u kratkom roku naglasak na javnoj administraciji, odnosno zdravstvenom sustavu, kontinuirani rad na obrazovanju i pravosuđu. Ima prostora i u državnim poduzećima, gdje se može dići njihova efikasnost poslovanja, ali i sve druge mjere, kao što su daljnje smanjivanje poreza. Ja sam najavio da ćemo ovu godinu iskoristiti za dodatne analize i promišljanja kako bi s 1. siječnja 2019. izašli s još jednim paketom daljnjeg poreznog, neporeznog i administrativnog rasterećenja, istaknuo je. 

Na novinarsko pitanje razmišlja li Vlada o modelu oprosta duga građanima, Marić je rekao da je to nešto čemu se treba pristupiti cjelovito. Ništa se ne može promijeniti retroaktivno, ali možemo jednim setom mjera pokušati olakšati građanima koji su, neki od njih ne svojom krivnjom, ušli u teškoće, kazao je.

Na tom području treba raditi i već se priprema određeni paket mjera vezan za ovršni zakon i neke druge, kazao je Marić. Dodao je da Ministarstvo financija radi na analizi brojeva i na mjerama s kojima će uskoro izaći, a vezane su za tu problematiku.

Butković: Restrukturiramo cestovni sektor, slijedi željeznički 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je, pak, uoči sjednice Vlade da se u njegovu resoru provodi trenutačno najveća reforma u Hrvatskoj, a to je restrukturiranje cestovnog sektora. U mojemu resoru provodi se trenutačno najveća reforma, a to je restrukturiranje cestovnog sektora, koje je rezultiralo izdavanjem međunarodne obveznice od 1,2 milijarde eura. Sad se završava 'priča' s domaćim bankama i to će biti ušteda, samo na kamatama oko 400 milijuna kuna godišnje, a idemo i u reformu željeznice, rekao je Butković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je, pak, da je u proceduri paket reformi u pravosuđu za koje Vlada misli da će stvoriti uvjete za brže i efikasnije djelovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!