Domu zdravlja Dubrovnik novo vozilo sanitetskog prijevoza

17.06.2022.

15:38

Autor: V.G./Hina/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: HTV / HRT

Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je novo vozilo sanitetskog prijevoza za Dom zdravlja Dubrovnik, vrijedno više od 374 tisuće kuna, a ključeve prvog od planiranih sedam vozila za cijelu županiju župan Nikola Dobroslavić uručio je u petak ravnatelju DZ-a Branku Bazdanu.


Župan Dobroslavić tom je prilikom istaknuo kako DNŽ ove godine nabavlja ukupno sedam vozila za medicinske službe, za što je osigurano dva milijuna kuna.Obnavljamo vozni park i osiguravamo materijalne uvjete za rad domova zdravlja, hitne službe i bolnice, rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj Bazdan naglasio je kako se vozni park svake godine obnavlja jednim vozilom donacijom Dubrovačko-neretvanske županije ili vlastitim sredstvima.Naša vozila sanitetskog prijevoza godišnje prijeđu ukupno malo manje od milijun kilometara, što je izuzetno mnogo. Pritom svakodnevno, uz sanitetske, prevozimo i hitne pacijente, iz dubrovačke bolnice do kliničkih centara u Splitu, Rijeci i Zagrebu, ili do Krapinskih toplica, rekao je Bazdan.

Više pogledajte u prilogu Vicka Dragojevića:

Za 15 dodatnih medicinskih timova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 773.000 kuna

Ugovori o sufinanciranju petnaest dodatnih medicinskih timova u ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vrijedni ukupno 773.000 kuna, potpisani su u petak.

Županija u projektu sudjeluje s 498.312 kuna, Ministarstvo turizma sa 101.688 kuna, a gradovi i općine sa 173.000 kuna.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako se projekt provodio i u pandemijskim godinama, a nastavlja se i u godini povratka turizma, kad su turističke ambulante najpotrebnije.

Projekt poboljšava kvalitetu i zdravstvene zaštite u županije, posebno u odnosu na turiste. Sigurni smo da će nova kvaliteta koju ovim osiguravamo biti dodatna ponuda naše destinacije, rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić poručio je kako projekt olakšava svakodnevni posao zdravstvenih ustanova u ljetnim mjesecima.

Sezonu smo dočekali spremni, a pokazatelji su da smo na tragu 2019. godine. Nakon pandemije je dosta zahtjevno raditi, ne samo zbog kadrovskih poteškoća, već i s nabavom opreme i vozila. Po broju intervencija smo na razini 2019. godine, naveo je Lulić.

Načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić poručio je kako se projekt pokazao uspješnim, ali i nužnim, budući da se gostima prodaje sigurnost i medicinska skrb. To upotpunjuje, ali i obogaćuje turističku ponudu, rekao je Ančić.

Dodatni medicinski timovi, to jest pripravnost, organizirat će se od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine. Dva tima, koje čine liječnik i medicinska sestra, ugovorena su za Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, a za dodatnu zdravstvenu zaštitu turista na otocima Šipan i Lopud jedna pripravnost liječnika.

Uz to, osiguran je jedan dodatni medicinski tim pri Domu zdravlja Dubrovnik, za ambulantu u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Dubrovačko-neretvanska županija s gradom Korčula te općinama Mljet, Ston, Lumbarda, Orebić, Trpanj i Vela Luka zajednički će financirati po jedan dodatni medicinski tim za ambulante u tim mjestima, a s Gradom Ploče i Općinom Slivno po dva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!