17:49 / 09.10.2020.

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

Za 50% djece nastava on-line teža od one uživo

-

-

Foto: - / -

Razdoblje takozvanog lockdowna teško je palo djeci i mladima - pokazalo je najnovije istraživanje Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.
Razdoblje takozvanog lockdowna teško je palo djeci i mladima - pokazalo je najnovije istraživanje Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Odgovori koje su dobili od 800 učenika osnovnih i srednjih škola otkrili su sljedeće: za 50% učenika nastava na daljinu bila je teža od one uživo, također, većina se više bojala za zdravlje obitelji nego svoje te su im nedostajala druženja, ne samo s vršnjacima nego i s djedovima i bakama, baš kao i sportske aktivnosti. 

Kako se nose s emocijama, što ih veseli a što žalosti, osnovci iz Središća otkrili su "cvijetu samopoštovanja" na radionici povodom Dana mentalnog zdravlja. Kući nose poruke podrške i pohvale za teške trenutke.

Učenica Mia iz 3. razreda zagrebačke OŠ Središće pročitala je poruku "Ja sam hrabra i ja to mogu, ništa me neće zaustaviti". Kaže da će opet to pročitati onda kada bude jako tužna i ne bude sretna.

Učenik Luka iz 3. razreda zagrebačke OŠ Središće smatra da nije loše reći svoje mišljenje, osjećaje i da se toga ne treba sramiti.

- Ponekad čak misle da ako je negativna emocija u pitanju da je ne treba izraziti, da su one zabranjene. Dapače, tu su i postoje s razlogom, no i to im treba ukazati, kazala je Dora Grejza, učiteljica razredne nastave zagrebačke OŠ Središće.

No kako godine odmiču sram nas je priznati kad nismo dobro. Teško se povjeriti bližnjima.

- I dan danas nije isto reći - bio sam kod zubara i nisam bio u školi ili  bio sam kod psihologa pa nisam bio u školi, a kamo li imao sam epizodu, panicattack ili slično pa nisam mogao doći, kaže Stela Toner iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Psihologinja Miranda Novak s Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta naglašava da "za svaku mladu osobu koja traži pomoć, znamo iz istraživanja, domaćeg i stranog, postoji još jedna mlada osoba koja sjedi kod kuće, sama s time".

Zato se u osvještavanje problema mentalnog zdravlja mladih uključio i 12. Festival prava djece, u organizaciji UNICEF-a, udruga i uz potporu HRT-a. Do kraja studenog na društvenim mrežama i HRT3 prikazivat će filmove djece i mladih, koje će moći pratiti i djeca oštećenog sluha i vida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!