Za adaptaciju podrumskog prostora osječkoga Medicinskog fakulteta 1,6 milijuna kuna

15:39 / 04.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Potpisivanje ugovora za adaptaciju Medicinskog fakulteta u Osijeku

Potpisivanje ugovora za adaptaciju Medicinskog fakulteta u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ugovor o sufinanciranju projekta Adaptacija podrumskih prostora za nastavne potrebe osječkog Medicinskog fakulteta, vrijedan 1,6 milijuna kuna, potpisali su u subotu u Osijeku ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak i dekan Fakulteta Ivica Mihaljević.

Projekt je kandidirala Osječko-baranjska županija, a sredstva su osigurana iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, i to s pozicije ulaganja u zajednicu.

Ministrica Tramišak rekla je da će osigurana sredstva biti za adaptaciju podrumskih prostorija i proširenje kapaciteta za održavanje nastave na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Istaknuvši kako Fakultet radi znatne iskorake u unapređenju nastavnog procesa te otvaranju novih potencijala za dolazak studenata iz inozemstva, Tramišak je također kao razlog ovoj potpori navela mogućnost pripreme osječkoga Medicinskog fakulteta za dolazak novih studenata iz Njemačke, odnosno za održavanje nastave na njemačkom jeziku.

Izrazila je uvjerenje da će i ostale sastavnice osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera pratiti ovaj primjer.

- Postoje i drugi načini kako možemo početi privlačiti nove stanovnike u Osijek i ovaj dio Hrvatske. Iako znamo da je to za sada samo u vrijeme trajanja studija, vjerujem da su to studenti koji su prepoznali kvalitetu, koju će dobiti tijekom nastavnog procesa, te znanje koje se može prenijeti na Medicinskom fakultetu, i da će prenijeti lijepu poruku o načinu na koji se živi, radi i kako izgleda kompletna slika situacije u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Bit će naši promotori, zaključila je Tramišak.

Dekan Mihaljević podsjetio je da osječki Medicinski fakultet, iako među mlađim takvim fakultetima u Hrvatskoj, ima trenutačno 52 studenta iz Njemačke.

- To je za nas jedan od načina da se integriramo u Europsku uniju i jedan od dobrih načina da građani EU-a žive, rade i studiraju u Osijeku. Time smo postigli strateški cilj našeg Sveučilišta - a to je njegova internacionalizacija, rekao je Mihaljević i dodao da je zbog toga bilo nužno proširiti kapacitete nastave.

U fazi smo adaptacije oko 800 četvornih metara podrumskog dijela Medicinskog fakulteta, koji će biti uređen za nastavne potrebe studenata medicine na njemačkom, ali i domaćih studenata, objasnio je Mihaljević. Najavio je da u idućem razdoblju žele izgraditi treći i četvrti kat zgrade fakulteta, koji je u krugu osječkoga Kliničkog bolničkog centra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!