Za bacanje otpada u prirodu kazne do 200 tisuća kuna

02.09.2021.

17:00

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Građevinski otpad u centru Splita, arhivska fotografija

Građevinski otpad u centru Splita, arhivska fotografija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Splitski gradski vijećnici danas su odlučivali o kažnjavanju pravnih i fizičkih osoba za bacanje otpada u okoliš. Kazne će se, prema aktualnom prijedlogu, penjati i do 200.000 kuna. 

Nepropisno odlaganje smeća, velik je problem u Splitu. Nelegalni deponiji niču kao gljive poslije kiše. Jedno od rješenja su rigoroznije kazne, o čemu su vijećnici odlučili jednoglasno. Nepropisno odlaganje smeća kažnjavat će se novčanim kaznama od 10.000 do 100.000 kn za fizičku osobu, odnosno od 20.000 do 200.000 kn za pravnu osobu.

- Imali smo ovaj tjedan 5 postupanja komunalnih redara, gdje su u organiziranim akcijama uspjeli uhvatiti 5 počinitelja nepropisnog odlaganja otpada, izvijestio je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Gradski vijećnik Igor Stanišić (HGS) upozorio je kako postoje i gradske površine o kojima se ne vodi računa pa su zapuštene i pune smeća. Smatra da bi Grad svojim primjerom trebao pokazati kako gospodari svojim vlasništvom, a tek onda kažnjavati građane.

Iz oporbenog Kluba vijećnika HDZ-a prozvali su splitskoga gradonačelnika zbog načina pripreme projekta poticane stanogradnje. Vice Mihanović kazao je kako gradske službe u tri mjeseca nisu pripremile materijale za Komisiju, iako se mijenjalo kaže - "par rečenica".

Gradonačelnik Ivica Puljak tvrdi kako je Mihanović odbio sazvati sjednicu Komisije za urbanizam, čiji je predsjednik te kako je to jedini razlog zašto se danas nije raspravljalo o POS-u. Najavio je da će se POS-ovi stanovi graditi na više lokacija, pa i u Hercegovačkoj ulici, a gdje je sada Prometova garaža.

Pred splitskim vijećnicima našao se i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Financijskog izvješća NK Hajduka za prošlu godinu. Prema tom izvješću, Hajduk je u prošloj godini zabilježio gubitak od 21 milijun i 800 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!